Сан Франциско забрани лицевото разпознаване

08:30, 15 май 19 / Свят 25 1194 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Законодателите в Сан Франциско гласуваха за забрана на използването на технологията за лицево разпознаване. Това е първият мерикански град, който въвежда подобна забрана.

Усъвършенстващите се модерни технологии няма да могат да се използват от местни власти като органите за градския транспорт или правоприлагащите органи. Освен това, всички планове за закупуване на нови технологии за наблюдение трябва вече да бъдат одобрявани от градските администратори, предаде БГНЕС.

Новите правила няма да важат при мерките за сигурност на летището или морското пристанище на Сан Франциско, тъй като те са под юрисдикцията на федералните, а не на местните власти.

Противниците на мярката заявиха, че това ще застраши безопасността на хората и ще попречи на усилията за борба с престъпността.

Тези, които подкрепят това решение, заявиха, че технологиите, такива, каквито са в момента, са ненадеждни и представляват ненужно нарушение на личния живот и свободата на хората. По-специално те твърдят, че системите са склонни към грешки, особено що се отнася до жените или хората с по-тъмна кожа.

"С това гласуване Сан Франциско обяви, че технологията за лицево разпознаване е несъвместима с демокрацията и че гражданите имат право на глас, когато става дума за решения за употребата на високотехнологично наблюдение", каза Мат Кейгъл от Американския съюз за граждански свободи в северна Калифорния.

"Ние приветстваме града за това, че се вслуша в местната общност и проправи път напред с този важен закон. И други градове трябва да въведат подобни предпазни мерки за защита на безопасността на хората и гражданските им права.", допълни Кейгъл.

Законът бе гласуван с 8 гласа „за“ и един „против“. Очаква се мярката да бъде официално приета в градското право след второто гласуване следващата седмица.

"Съгласни сме, че има проблеми с технологията за лицево разпознаване и не трябва да се използва днес. Но технологията ще се подобри и може да бъде полезен инструмент за обществена безопасност, когато се използва отговорно. Трябва да държим вратата отворена за тази възможност.", заявиха противници на забранителния акт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама