Треперенето, когато ни е студено, помага да отслабнем

11:40, 14 май 19 25 1342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийско проучване установи, че когато човек трепери от студ, може да изгори толкова калории, колкото и при редовни физически упражнения.

Изследването на учените от Сидни е доказало, че треперейки можем да сваляме лесно килограми. Когато човек трепери, това предизвиква потене основно заради по-дебелите дрехи, които носим в студеното време.

При експериментите специалистите са накарали доброволци да престоят в помещение, където температурата е по-ниска от 15 градуса по Целзий. След 10-15 минути е забелязано, че в телата на тези хора настъпват хормонални промени, които са равностойни на 1 час физически упражнения. Хормоналните промени са били свързани с кафява мастна тъкан – вид мазнина, която дава енергия на тялото.

Доктор Пол Лий от университета в Сидни в Австралия разкрива, че са открити 2 хормона, които се стимулират от студа - ирисин и FGF21. Те се освобождават при треперенето на мускулите и кафявите мазнини.

"В бъдеще този метод би могъл да се използва при решаване на проблемите със затлъстяването чрез активиране на кафявата мастна тъкан", смята доктор Лий. При треперенето като физическо действие в тялото се изгарят въглехидрати, мазнини и малко количество белтъчини.

За да горите основно мазнини през студените месеци, учените съветват да се храните с по-малко въглехидрати, така ще имате повече мазнини на разположение и ще може да ги изгорите приоритетно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама