Румен Радев ще се срещне с Лозан Панов за критериите за избор на главен прокурор

06:50, 14 май 19 / Политика 25 311 Topnovini
1

Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“2 председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Румен Радев се среща със Сотир Цацаров за критериите за избор на главен прокурор

Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

В понеделник държавният глава се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича в края на годината, а президентът има ключова роля в този избор, тъй като трябва да финализира с подписа си избора на ВСС за следващ обвинител номер едно. 

Президентските консултации предшестват с близо два месеца най-ранния възможен срок за стартиране на процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров. Той е 10 юли. Най-късният възможен е 10 септември, като – според неофициална информация, нагласата на членовете на Висшия съдебен съвет е процедурата да започне в началото на септемви.

Право да издигат кандидати за главен прокурор имат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В избора обаче участват и членовете на Съдийската колегия, а за да е успешен той кандидатът или един от кандидатите трябва получи подкрепата на поне 17 от 25-те съдебни кадровици, един от които е и самият Цацаров. 

Процедурата завършва с указ на президента – той може да потвърди решението на мнозинството, но и да го върне на съдебните кадровици, както направи в началото на мандата си с избрания за председател на ВАС Георги Чолаков. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани