Външно предупреди турския посланик да не се меси във вътрешните работи на България

14:48, 13 май 19 / Политика 25 768 Topnovini
снимка: БГНЕС

Посланикът на Турция Хасан Улусой бе извикан в Министерството на външните работи от директора на дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев, за да обясни изказването си от 11 май, в което призовава българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната.

Външният министър привиква турския посланик заради изказването му

Пред посланика е била изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения, съобщиха от МВнР. Турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика.

Изтъкнато е било, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България, и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.

Турското посолство: Изопачаването думите на посланик Улусой е разочарование

Изразени са били очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните ни отношения, а именно - добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Хасан Улусой от своя страна е заявил, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Предостави текста на своето изказване, като обясни, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. Посланик Улусой заяви, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната политика на  България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!