Учени от университета на Южна Австралия потърсиха границата, след която кафето става вредно за сърцето, и установиха, че това е шестата чаша, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Изследването се основава на данни за 347 077 души на възраст от 37 до 73 години от британската Биобанка. Целта на учените е била да установят защо някои хора издържат повече на ефектите на кафето от други.
Учените са се съсредоточили върху гена CYP1A2, отговарящ за обработката на кофеина. Те установиха, че дори хората с този ген, който помага за по-бързия метаболизъм на кафето, имат проблеми след шестата чаша кафе.
Тъй като повечето хора не надхвърлят три или четири чаши дневно, резултатите от изследването няма да променят ежедневието ни. Изключение са финландците, които често пият по осем кафета на ден. Почти всички обаче сами ограничават консумацията си на ароматната напитка, колкото и да я обичат, и знаят след коя граница тя им се отразява зле.
"Всеки, който е чувствителен към кофеина и получава сърцебиене от него, сам ограничава консумацията си, за да се чувства по-добре. Хората, които пият много кафе, вероятно са неподатливи на него", каза кардиологът Крис Лабос, който не е участвал в изследването. Д-р Лабос обаче е работил по темата. Негово изследване показа, че кафето увеличава риска от инфаркт с 50 процента, след като човек изпие 2 милиона чаши.
Според Американската асоциация на кардиолозите кафето има плюсове и минуси. То помага за освобождаването на мастни киселини от тлъстините, които могат да се използват за енергия, и стимулира нервната система. Заради диуретичното си действие обаче увеличава жаждата, а киселинността му може да предизвика рефлукс. Повечето хора обаче се чувстват добре от него.
"Общите данни, които са от наблюдения, а не от рандомизирани проучвания, показват, че кафето има защитен ефект", каза д-р Лабос.
Загрижените за сърцето си трябва да обръщат внимание на добавките, които слагат в кафето като захар, сметана, ароматизатори. Те съдържат много калории, които не са полезни за сърцето.
Добави коментар