„Ислямска държава“ обяви, че е създала "своя провинция" в Кашмир

11:30, 13 май 19 / Свят 25 1240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Терористичната групировка „Ислямска държава“(ИД) съобщи чрез информационната си агенция Amaq, че е създала своя „провинция“ в спорния регион на Кашмир, пише в. „Таймс“.

Според информацията след сблъсъци между екстремисти и силите за сигурност, джихадистите от ИД убили индийски бойци и нарекли контролираната, според тях, от тях територия „вилает“.

"Таймс" смята, че този напредък на терористите показва, че ИД предприема действия за разширяване на териториите и за установяване на връзки с местните екстремисти след краха на "халифата" в Ирак и Сирия.

Силите за сигурност на Шри Ланка, след серия от нападения през април тази година, твърдят, че някои от самоубийствените атентатори може би са били обучени в Кашмир. Служителите в сферата на сигурността в региона отрекоха тази възможност, но атаката срещу църкви и хотели предизвика загриженост, че ИД иска да завладее територии в Южна Азия, като най-очевидната цел е Кашмир, съобщава БГНЕС.

Вестникът припомня, че ИД обяви амбициите си да се разшири в Кашмир през 2016 г. и в същото време беше създава нова група - „Ислямска държава в Джаму и Кашмир“ (ИДДК). Смята се, че тя не е многобройна и действията ѝ са осъждани от други сепаратистки групи, борещи се срещу индийското управление в този щат, населен предимно с мюсюлмани. Повечето жители на региона искат независим Кашмир или сливане с Пакистан и не споделят мечтите на лидерите на ИД за нова мюсюлманска империя.

Твърдението за създаването на "провинция" в Кашмир последва след като силите за сигурност в района Шопиан убиха местен естремист. Според индийските власти той е бил свързан с различни сепаратистки групи повече от 10 години, преди да се закълне във вярност към ИД.

Високопоставен полицейски служител в Кашмир заяви пред "Таймс", че изявлението на ИД е пропаганда на група, която "се гордее с неуспешния си проект за глобален джихад".

Вестникът припомня, че по-рано тази година индийското правителство отрече присъствие на ИД в Кашмир, но проблемният регион е плодородна почва за набиране на ислямисти.

Атентатите в Шри Ланка допълнително засилиха напрежението, въпреки че източниците в полицията в Кашмир отрекоха твърденията, че някой от нападателите е бил обучаван в щата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама