Отчетоха завишени нива на олово във въздуха около „Нотр Дам“

09:50, 13 май 19 / Свят 25 1168 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Завишени са нивата на олово във въздуха в района на "Нотр Дам", съобщи БНТ.

Парижката катедрала пострада тежко при пожар в средата на април, но освен реставрацията ѝ, местните власти са изправени и с този проблем - замърсяване на въздуха.

Здравни асоциации и бизнес изразиха притеснения заради завишените стойности на олово в района на "Нотр Дам".

Данни от доклад сочат, че като цяло нивата са в нормата, но при някои административни сгради и на съседните на катедралата улици има увеличение.

Здравните власти съветват хората и особено бременните жени често да мият ръцете си, а родителите да почистват играчките на децата.

Мади Денант, асоциация в подкрепа на жертвите на замърсяване с олово: "Получихме резултатите от изследване на въздуха на площада пред Нотр Дам. Според тях има завишени нива на олово. При нормални 0,2-0,3 грама на килограм, имаме 20-30 грама на килограм, а това е притеснително".

Еко активисти са на мнение, че правителството трябва да поеме своята отговорност и да пренасочи част от средствата за катедралата за подробно изследване на нивата на олово и справяне с този проблем.

Собственик на кафене казва: "Бяхме посетени от инспекция по труда и ни обясниха, че трябва да бъдат направени изследвания за наличие на олово. Само че ние трябва да платим за това, макар да не сме виновни за замърсяването".

Как ще бъдат разходвани даренията за Нотр Дам ще бъде уредено в специален закон, който беше приет от Националната събрание на Франция и предстои гласуването му в Сената в края на май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама