Стоян Сталев: Едва ли в заводите на „Мерцедес” в Истанбул се говори на немски

08:30, 13 май 19 / Политика 25 1292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инвеститорите предпочитат да имат работна ръка, която знае техния език, но темата е чувствителна. Така бившият външен министър Стоян Сталев коментира изказването на посланика на Анкара у нас Хасан Улусой, който призова за по-ефективно изучаване на турски език в училищата по време на церемонията по откриването на корпус на турски завод за авточасти.

„В IT сферата, естеството на работата е такава, че лицата са длъжни да говорят на чужд език – английски, немски. Изказването е в рамките на срещата. Посланикът не препоръчва задължително преподаване на турски език. Разбира се, не е уместно”, коментира бившият посланик пред bTV.

Външният министър привиква турския посланик заради изказването му

По думите на Сталев, посланиците не бива да навлизат в подобни подробности на подобно събитие. Той допълни, че няма посланик, който да е поставял езикови изисквания на своите инвеститори.

Аз съм сигурен, че в големите заводи на „Мерцедес” в Истанбул, едва ли се говори немски език. Не бих нарекъл изказването провокация. Малко излиза от рамките на добрия тон, защото трябва да е ясно, че инвеститорите трябва да се съобразяват с правото на местната държава. Турският инвеститор не трябва да създава основания за дискриминация на работната ръка”, допълни Сталев.

Турското посолство: Изопачаването думите на посланик Улусой е разочарование

Бившият посланик коментира, че думите на Хасан Улусой не са подходящи, но не са опит за намесване във вътрешната ни политика.

„Турция е една страна с високо самочувствие. Тя има два важни принципа в своята дипломация – почти никога не се извинява и почти никога не изразява своята благодарност. Тя счита, че й се дължи определено уважение. Но трябва и ние да настояваме за нашите приоритети”, допълни Сталев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама