Граждани от цялата страна протестираха срещу Стратегията за детето

19:45, 11 май 19 / Общество 25 649 Topnovini
1

Протести срещу Стратегията за детето се проведоха днес в столицата и други градове на страната, предаде БНР.

Те бяха организирани в социалните мрежи. Там са посочени и основните искания, сред които излизане на България от Норвежки финансов механизъм, тъй като по него България се задължава да създаде и приеме закони за създаване на детски съдилища, което Конституцията на република България забранява.

Настоява се са разследване на Социалните Служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа. Изискване на наказателна отговорност за недобронамерени действия.

Ясно разписани права, задължения и процедури при работата на социалните служби;  Преобразуване на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството, заради антисемейните и антибългарски политики, които провежда в сътрудничество с НПО.

Настоява се за подпомагане на семейства в нужда, а не извеждане на деца и предаването им на приемна грижа.

На проявата притеснени родители призоваха да бъде пренаписана Стратегията за детето 2019-2030 година.

Според тях, има риск по фалшиви или неоснователни сигнали да им отнемат децата.

 

От социалното министерство по-рано категорично отрекоха да се подготвя Закон за детето и спряха работата по Националната стратегия за детето.

"Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да "отнемат деца", съобщават от ведомството на Бисер Петков.

 

Според съобщението основният приоритет в работата на социалните е децата да се отглеждат от своите майки и бащи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани