Българи са първите изследователи на дънните екосистеми в Антарктида

15:20, 11 май 19 25 1688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият реализиран проект, посветен на морската биология и определяне на видовия състав на дънните екосистеми в Антарктида, е на българските учени, каза днес във Варна хидробиологът доц.Любомир Кендеров от Софийския университет, който бе сред докладчиците на националния юбилеен форум на Българската асоциация по подводна дейност. В организацията, основана през 1999 г., членуват 150 водолази и водолазни инструктори от 12 клуба от цялата страна.

Въпреки дългогодишните проучвания все още за Антарктида има много неизвестни неща, всяка година излизат нови видове организми, обясни Кендеров. Като участник в последната българска експедиция на този континент в края на миналата година той е успял да направи редица подводни изследвания, като се е спускал на дълбочина 5-7 метра.

Изолираността на континента и тежките условия не са успели да спасят напълно обитателите му от въздействието на хората, каза още ученият. Направени са изследвания, които доказват наличие на тежки метали и токсични вещества както в пингвините и тюлените, така и в рибите, обясни Кендеров. И с гордост допълни, че пионери в този тип проучвания са пак български учени. По думите на Кендеров в пингвините и тюлените е открито дори устойчивото съединение ДДТ, но хубавото е, че концентрацията му е малка и не може да доведе до генетични увреждания или малформации при поколенията на животните.

До замърсявания води и туристическата дейност на континента, каза още Кендеров. По думите му при колониите пингвини са открити колибактерии и салмонела. Вече е факт и появата на вид трева, пренесена неизвестно как от Патагония, която се е приспособила и дори е започнала да измества местните видове растения. Вече се вземат строги мерки при слизането на континента, за да се избегне рискът от привнасяне на семена или спори, разказа още Кендеров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама