Телефонни измамници събирали пари за дарение от името на общински служител

11:50, 11 май 19 / Крими 25 715 Topnovini
1

Трима мъже, участвали при извършването на телефонни измами са разкрити от служители на сектор „Измами“ в Главната дирекция „Национална полиция“ и Седмо РУ-СДВР в София. Всички задържани са криминално проявени и е установена ролята на всеки един от тях в схемата. Единият от тях, който е на 37 г., е фактическият извършител (въртач). А другите двама - 19-годишен младеж, с множество регистрации за кражби, наркотици и обсебване, както и друг мъж на 32 г. са били изпратени да вземат парите.

Телефонната измама е извършена по схемата „събиране на дарение от името на общински служител“. Извършителят се представил за служител на Столична община и поискал пари под предлог дарение за предоставяне на социална услуга - транспортиране на възрастни хора в неравностойно положение от Варна до София и настаняването им в социални домове в София.

19-годишният и 32-годишният са установени непосредствено след вземане на паричната сума от пострадалия, а третият - фактическият извършител - малко по-късно в същия ден.

По случая е образувано досъдебно производство. При проведените действия по разследването у тримата е намерена и иззета паричната сума, мобилни телефони, SIM-карти, включително и ползваната за осъществяване на измамата и други вещи. Фактическият извършител и 19-годишното „муле“ са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство и са задържани за срок до 72 часа. Работата продължава под надзора на прокуратурата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани