Румен Радев: Интересува ме как ще се осъществи контрола и защитата на машинния вот

15:50, 10 май 19 / ИЗБОРИ 2019 25 684 Topnovini
1

Високият процент на недействителни бюлетини при избори в България създава съмнения в прозрачността на изборния процес и променя вота на избирателя. Това подчерта президентът Румен Радев, който разговаря с ръководството на Централната избирателна комисия.

"Аз очаквам с организацията, която създавате, да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини и да направим така, че България да стигне едно средно европейско ниво на недействителните бюлетини. Нова задача пред вас - важна, е защитата на машинния вот - софтуерна, хардуерна, физическа. И също от това се интересувам, по какъв начин ще бъде осъществен контролът и навременната реакция при сигнали", каза Радев.

Всичките машини за гласуването на евровота вече са в България

Председателят на ЦИК Стефка Стоева се надява изборите на 26 май да протекат нормално. По договор до днес машините за гласуване трябва да бъдат доставени в България, до 15 май - да им бъден поставен софтуерът. Ден преди вота машините за гласуване трябва да бъдат доставени в трите хиляди избирателни секции.

"Вярваме, че с извършването на сертифициране и на одит ще се гарантира честен вот на машините. За съжаление се оказа, че няма държавен орган, който да извърши сертифицирането, поради което ЦИК се обърна отново към БАН и към СУ и те са ни препоръчали специалисти, които тези дни започват работата по сертифицирането. В момента обсъждаме въпроса с транспортирането на машините и с тяхната физическа охрана от органите на МВР. Предстоят и срещи идващата седмица за уточняване на подробностите", заяви Стоева, предаде БНР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани