Съосновател на Facebook призова за разцепване на компанията

19:40, 10 май 19 / Свят 25 1398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от съоснователите на Facebook призова за разцепване на гигантската социална медия, като предупреди, че шефът на компанията Марк Зукърбърг е станал прекалено влиятелен.

„Време е за разцепване на Facebook", каза Крис Хюз, който със Зукърбърг основава социалната мрежа в общежитие, когато двамата са студенти в Харвардския университет през 2004 г.

В статия, публикувана в „Ню Йорк таймс“, той пише, че фокусирането върху растежа е накарало Зукърбърг да жертва сигурността и добрия тон за кликове и че глобалното му влияние става потресаващо.

Споруд Хюз бордът на Facebook работи повече като съветнически комитет, отколкото като орган, контролиращ властта на изпълнителния директор, който освен Facebook, контролира още Instagram и WhatsApp.

"Facebook приема, че успехът върви с отговорност“, каза вицепрезидентът на компанията по глобалните въпроси и комуникациите Ник Клег, който е бивш британски вицепремиер. „Но не може да се налага поемане на отговорност с призиви за разцепване на успешна американска компания“, добави той.

Хюз, който напусна Facebook преди повече от десетилетие, обвини компанията, че придобива или копира своите конкуренти, за да постигне доминация в сферата на социалните медии. А това разколебава инвеститорите да подкрепят нейни съперници, тъй като знаят, че те няма да издържат дълго на конкуренцията.

Зукърбърг е създал „чудовище, което избутва предприемачите и ограничава избора на потребителите“, пише Хюз. „Най-проблематичният аспект от властта на Facebook е едностранният контрол на Марк върху словото. „Няма прецедент, сравним с възможностите му да наблюдава, организира и дори цензурира разговорите на два милиарда души“, аргументира се той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама