Захариева: За българите в Албания кирилицата е почти непозната

13:00, 10 май 19 / Политика 25 1108 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Активно се работи за командироване на учители от България в районите с компактно българско малцинство в Албания.

Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос за правото на телевизионно предаване на български език за новопризнатото българско национално малцинство в Албания.

„Понякога е лесно да забравим, че тези хора са били откъснати в продължение на поколения. За тях кирилицата е почти непозната. От първостепенно значение е да преподаваме на българските деца там български език“, заяви тя.

„Признаването на българското национално малцинство е изключително актуална тема, по която е работено години наред от широк кръг политици и евродепутати в последните години“, коментира Екатерина Захариева.

„Благодарна съм на албанския парламент, че буквално в последната секунда успя да признае българското малцинство“, посочи министърът и допълни, че предстои приемането на редица подзаконови нормативни актове за прилагане на правата на българското малцинство.

„Едно от правата на националното малцинства на информиране на майчин език чрез информационни и културни програми. Усилията на дипломацията ни дадоха успех още в началото на тази година.

През януари за първи път в албански национален ефир прозвучаха новини на български език. Започна редовно предаване за българската общност в Албания. То се излъчва всеки ден от 18.30 часа местно време“, припомни външният министър.

„Успяхме да договорим с албанските партньори в предаването да се включи модул „Аз уча български“, изтъкна Екатерина Захариева.

„Ясно съзнаваме отговорността и че признаването на малцинството е само началото, затова водим последователна некампанийна политика със всички усилия за запазване на езика и за подобряване на материално- икономическото състояние в регионите с българско малцинство в Албания“, заяви тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама