Откриха начин, чрез който ще можем да ядем, без да дебелеем

18:00, 10 май 19 25 2038 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени откриха начин, чрез който ще можем да ядем колкото си поискаме без да качваме излишни килограми, съобщи “Сайънс дейли”, цитиран от bTV.

Трупането на килограми от мазна и нездравословна храна може да бъде спряно с изключване на точно определен ген, познат с името RCAN1. Учените провели експерименти с мишки, при които установили, че след изключването на гена гризачите могат да се хранят с висококалорична храна колкото пожелаят, но без да трупат калории.

При изключването на въпросния ген тялото на мишките спира да трупа калории от храната си и ги изразходва веднага след приема им. По този начин “бялата мазнина” – тази, която води до наднормено тегло – се превръща в “кафява мазнина” използвана от тялото за енергия.

Изследването е проведено от учени от университетите Флиндърс и този в Тексас. Те се надяват, че този пробив в генетиката ще помогне на медицината да разработи хапче, което да победи свръхнапълняването.

“Много хора страдат от наднормено тегло и поради ред медицински причини не могат да го преборят. Надяваме се нашето откритие да спомогне за разработването на лекарства, които ще доведат до реално сваляне на килограми”, коментира водещият изследването проф. Деймиън Кийтинг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама