Ердоган: ЕС се нуждае повече от Турция, отколкото Турция от ЕС

11:40, 10 май 19 / Свят 25 1206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Ердоган заяви снощи, че Европейският съюз се нуждае повече от Турция, отколкото Турция от Евросъюза, предаде БНР.

На 9 май турският лидер за пръв път ръководи заседание на групата турски министри, които обсъждат провеждането на реформи с цел евроинтеграция на страната. Ердоган поясни, че без пълноправно членство на Турция усилията на ЕС за постигане на неговите основни ценности са обречени на неуспех.

По думите му, въпреки двойните стандарти, Анкара остава решена да се стреми към постигане на пълноправно членство в ЕС. Според турския държавен глава това ще превърне ЕС в „световен актьор“. Ердоган беше категоричен, че членството има смисъл, само ако печелят и двете страни. Никой не може да принуди Турция да приеме условия, които ѝ вредят, подчерта Ердоган.

Турция в най-кратки срокове ще предприеме стъпки за изпълнение на оставащите 6 от 72 критерия за отмяна на визите за турски граждани. Тогава ще проличи доколко искрен е Евросъюзът, допълни Ердоган. В споразумението между ЕС и Турция по отношение на бежанците и нелегалните имигранти от март 2016 г. Брюксел пое ангажимент за визова либерализация за турските граждани, ако Анкара изпълни 72 критерия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама