Преди вота: Жечо Станков

09:00, 10 май 19 / ИЗБОРИ 2019 25 508 Topnovini
1

С каква мотивация влизате в предизборната кампания за Европейския парламент? 

България има нужда от силен и активен екип в Брюксел, който да се бори за общата кауза. На база натрупания ми опит мога да работя  и да допринеса за развитието на България, отстоявайки националния интерес.

С кои неща се гордеете най-много в работата си до момента? 

Успешно приключване на Българското председателство в сектор енергетика, като главно преговарящо лице. Постигнах съгласие с Парламента и с ЕК за европейските цели за енергийна ефективност и възобновяема енергия до 2030 г. Едно е сигурно, в следващите 10 години в Европа ще се говори за България като държавата очертала пътя в сектор енергетика до 2030г.

Договаряне и успешно усвояване на безвъзмездни средства: - успешно приключване на Норвежката програма 2009-2014, с която се въведоха мерки за енергийна ефективност в 116 публични сгради (училища и детски градини, старчески домове, болници и др.) на 32 общини в България. Успешно договаряне на двоен бюджет – 33 милиона евро по новата норвежка програма 2014-2021г.; стартиране на програма за ускорена газификация на домакинствата, с която 12 000 домакинства могат да получат по 1200 евро за преминаване от въглища, дърва, течно гориво и електричество на природен газ. 

Победа срещу незаконния добив на подземни богатства и вкарването му в Наказателния кодекс като престъпление. 

 

Какви качества трябва да има българският евродепутат? 

Трябва да е силен, опитен и уверен в себе си. За да отстояваме своите интереси в Брюксел е нужно да имаме много опитни, амбициозни и пробивни представители, които да не се уморяват да търсят възможности за прокарване на националния ни интерес във всяка възможна ситуация.

 

Вярвате ли в "Европа на две скорости"?

Не. Европа е на една скорост. Общите правила важат за всички. България внася 1 лев в бюджета на ЕС а получава 4лв. Бюджетът ни от 14 млрд. Лв. повишава на 18 млрд. Лева. (България е на пето място в ЕС по очакван икономически растеж през 2019 г. и на трето през 2020 г. според ЕК. Страната ни е една от малкото, за които се очаква ускорение на икономическия растеж. Според ЕК увеличението през 2019 г. ще е от 3,6% и ще остане такова и през идната 2020 г. Това е и значително над средното за ЕС ниво от 1,9%.)

 

Какви са основните приоритети, които ще имате, ако станете/продължите да бъдете евродепутат? 

Когато се разработва европейското законодателство, трябва да бъдат взети предвид националните ни специфики във всеки един сектор. 

 

За кого са по-важни тези избори - за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо? 

Всички избори са важни за всеки, проблемът е че опозиционните партии се съсредоточават в боричкания между себе си вместо да говорят за нуждите на хората. 

 

Какво България трябва да постави като теми в дневния ред на европейците? 

Създаване на повече инструменти, които да помогнат за повишаване на доходите и подобряване качеството на живот на гражданите.

 

В каква България очаквате да се събудим на 27 май? 

По-добра България. 

 

А в каква - след десет години? 

 

Красива и уредена държава, в която живеят спокойни и благосъстоятелни граждани на Европа. Една стабилна България в силна Европа.

 

По какъв начин искате да Ви запомнят децата Ви? 

 

Като честен човек, авторитет, който е оставил нещо след себе си в полза както на родния си град, така и за България.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани