Папа Франциск силно огорчен от напрежението в Рим около общинско жилище за ромско семейство от Босна

19:30, 09 май 19 / Свят 25 1476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциаск изрази днес силно огорчение от възникнало напрежение и отправени заплахи към босненско ромско семейство, получило неотдавна общинско жилище в Рим, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

След като чакали две години, прехвърляни от лагер в лагер, Имер и Сенада, които от дълго време живеят в Италия, успели да се преместят с 12-те си деца в малък апартамент в Казал Бручато, предградие на Рим. Станали обаче жертва на обиди и заплахи - включително с изнасилване, от страна на свои съседи и воинствени неонацисти, според които при разпределянето на жилища за социално слаби предимство трябва да се дава на италиански семейства.

Вчера в жилището им беше поставено устройство, което да гарантира сигурността им, а полицията трябваше да се намеси, за да помогне на кметицата на Рим Вирджиния Раджи да напусне сградата, след като беше посетила семейството. Органите на реда трябваше да се справят и с две противоположни демонстрации, организирани едновременно в квартала - срещу ромите, а от друга - антифашистка. "Те остават тук, защото имат право на това, трябва да се уважава законът", заяви Раджи, която не получи особена подкрепа от своята антисистемна партия "Движение "Пет звезди".

Църквата в Рим подкрепи мюсюлманското семейство и го покани на среща на вярващите от енорията с Папа Франциск тази вечер в базиликата "Сан Джовани ин Латерано". Тази сутрин папата прие около 500 роми и представители на ромската общност синти в апостолическия дворец за отдавна планирана молитва. "Моля се за вас и съм близо до вас. Днес прочетох грозни неща във вестника и страдам, защото това е непочтено", каза папата. "Вярно е, че има граждани втора класа. Истинските граждани втора класа са онези, които отхвърлят хората, които преследват другите", подчерта папата.

Крайнодесният италиански вътрешен министър Матео Салвини, който понякога говори много остро срещу ромите, заяви, че даването на приоритет на италианците "е въпрос на почтеност".

В кметството в Рим заместник-кметицата Розалба Кастильоне уточни, че от 12000 социални жилища, раздадени, откакто тя е заела тази длъжност през юни 2016 г., 76 са дадени на ромски семейства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама