Сан Франциско е с най-много милиардери на глава от населението

19:20, 09 май 19 / Икономика 25 1447 Шрифт:
Topnovini

Американският град Сан Франциско има най-много милиардери на глава от населението в света или по един милиардер на всеки 11 600 жители. Това показват данни за 2018 година, оповестени от световната консултантска компания Wealth-X. След Сан Франциско се нареждат Ню Йорк, Дубай и Хонконг.

По отношение на общия им брой обаче, Ню Йорк остава начело сред градовете с най-много милиардери (105 на брой), следван от Хонконг (87), Сан Франциско (75), Москва (70), Лондон (65) и Пекин (55 милиардери). Но консултантска компания Wealth-X отбелязва, че Сан Франциско има над 860 000 жители, докато в мегаполис като Ню Йорк живеят над 8,6 милиона.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на Twitter и неколцина други титани от Силициевата долина са сред малкото милиардери, които са все още на възраст около и малко над 30 години. Според проучването на Wealth-X над половината от всички милиардери по света са на възраст между 50 и 70 години, а само една десета от тях са под 50.

Консултантската компания също така посочва, че състоянието на най-богатите хора в света е спаднало през 2018 година със 7% до 8,56 трлн. долара, цитирайки като причина за това глобалните търговски напрежения, нестабилността на фондови борси и забавянето на световния икономически растеж. Броят на милиардерите пък е спаднал с 5,4% до 2 604, като това е второто понижение на годишна база от края на глобалната финансовата криза преди едно десетилетие.

Американците обаче са отбелязали най-добро представяне в рамките на изследваните три основни региона в света, отбелязвайки леко повишение на милиардерите с 0,9% до 892 броя, но в същото време тяхното богатство се е свило с 5,8% до общо 3,54 трлн. долара. Това относително добро представяне е подпомогнато от по-силния щатски долар, от повишаването на лихвените ставки на Федералния резерв на САЩ и от мащабната данъчна реформа на президента Тръмп в сила от началото на 2018 година.

Миналогодишното общо относително слабо представяне последва "безпрецедентното" увеличаване на най-богатите хора в света през 2017 година, когато броят на милиардерите достигна най-високо рекордно нивото, отбеляза компанията Wealth-X. Богатството на милиардерите през 2018 година обаче беше над нивата от предходните две години, но при известно намаляване през втората половина на годината.

Според същото проучване броят на милиардерите в Азиатско-тихоокеанския регион отбеляза спад с 13,4% до 707, докато тяхното богатство се сви с 8,7% до 2,3 трлн. долара. Консултантска компания Wealth-X отбелязва, че докато БВП на Азия нарасна през 2018-а година с над 8%, азиатските пазари на акции се сринаха с повече от 11%.

Богатството на милиардерите в Европа, Близкия изток и Африка пък спадна през миналата година със 7,1% до 3 трлн. долара, докато техният брой се понижи с 4,6% до 1005 милиардера.

В почти всичките 15 страни, включени в проучването, е отчетен спад на броя на милиардерите през миналата година, с изключение на САЩ и на три европейски страни - Великобритания, Русия и Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама