Стартират нова услуга в помощ на хората с увреждания

08:30, 09 май 19 25 1313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще чуем исканията на хората с увреждания, готови сме да ги приемем и ако има пробойни в закона, те ще бъдат обект на промяна. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по повод готвения днес протест пред министерството от хора с увреждания.

''Надяваме се, че няма да има нови протести. Всеки един закон, когато започне да се прилага, може да бъде надграждан. За нас работата с хора с увреждания винаги е била приоритет'', допълни зам.-министърът.

Тя обясни, че социалното министерство стартира нова услуга в помощ на хората с увреждания, както и възрастните хора, нуждаещи се от специални грижи.

"Работим по подзаконовата нормативна уредба, днес дори имаме възможност с около 30 общини да подпишем договори по схемата патронажна грижа. Това е нова услуга през общините в България, тъй като голяма част от хората с увреждания, както и възрастните хора имат нужда не само от социална работа и личен асистент, но и от медицинско лице, което да ги посещава. С новата услуга до два часа на ден такова лице - болногледач или медицинска сестра, ще може да посещава хората в такава нужда", каза Русинова.

Тя допълни, че към този момент са подадени 120 проекта от общините, крайният срок за останалите е 10 май. Условията за кандидатстване по новата услуга са събиране на целева група от минимум 50 човека, а финансирането ще се определя според размера на общините. "Целта е да надградим дейността на социалния патронаж и всички останали услуги. Надяваме се над 15 000 човека да могат да ползват тази услуга", посочи зам.-министърът.

Русинова коментира и спряната Стратегия за закрила на детето, която предизвика редица публични възражения, включително и от Православната църква. "Законът за закрила на детето подкрепя децата, които са изпаднали в риск. Надявам се всички мерки по отношение на подкрепа на семейството, които сме предприели, да продължим да работим по тях", каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама