Отбелязваме Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец

07:40, 08 май 19 25 813 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан - идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.
Над 150 години неговите идеи печелят все повече привърженици.

Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец вече наброяват 189. Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни професии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят - една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.

Българският Червен кръст организира второ издание на „Училище за хуманност“, което ще се състои от 13:00 ч. в Мултидисциплинарното пространство ДНК в Националния дворец на културата, съобщиха от БЧК.

 

По време на „занятията“ участниците ще се опитат да се поставят на мястото на представители на различни уязвими групи – незрящи, мигранти и др. Така те ще се докоснат до тяхното ежедневие, а всички истории и мнения, които ще споделят след това, ще бъдат обединени в Малка онлайн книга на хуманността.

На събитието ще присъстват акад. Христо Григоров, д-р х.к. – председател на БЧК, проф. Красимир Гигов – генерален директор на БЧК, Огнян Златев – ръководител на офиса на Европейската комисия в България, представители на дипломатически мисии, Рада Стаменкова – изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, Моника Писанкънева – Фондация “Ресурсен център Билитис“, партньори, доброволци и ръководители на БМЧК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама