Кристиян Шкварек: Аз съм истинският десен кандидат на изборите

13:33, 07 май 19 25 801 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Между нас, истинските десни, и тях – прогресистите и либералите, има една основна разлика. Тя е, че ние обичаме България, а те се срамуват от нея. Обичаме традициите й, културата й, народа й... Обичаме я дори тогава, когато показва някоя слабост, защото знаем, че кръвта на предците ни задължава за това. Тях ги е срам. Те искат, ако може да я няма, защото ги е срам от всичко. Наричат го "патрЕотизъм“ с главно Е, зад което само те си знаят какви тежки комплекси от детството си крият. През последните години ДСБ беше отвлечена от една либерална шайка, която откъсна партията от идейните й основи и я премести вляво. Когато се създаваше ДСБ, за най-голяма заслуга на Иван Костов се смяташе спирането на албанските бежанци от Косово. Днес Радан Кънев от сутрин до вечер рони сълзи за мюсюлманските мигранти, които Европа трябвало да прибере. Някога ДСБ говореше за християнски ценности, за семейство, за антикомунизъм, днес е в плен на културни марксисти и джендър-идеолози. Някога искаше силна България в обединена Европа, т.е. силна нация, силно отечество, Европа на нациите, а днес иска отечеството ни да се разтвори в евробюрократичния бульон". Това казва в интервю за "Гласове" Кристиян Шкварек от листата на ВМРО.

- Защо се кандидатирахте на евроизборите?

- Принадлежа към кръг от млади хора – журналисти, общественици и политически наблюдатели, които през последните години се опитват да променят средата в България, говорейки за политика през ценности и идеология, а не през бизнес интереси, компромати и лични нападки. Ние създадохме дясната платформа „Консерваторъ“ и показахме, че това е възможно. Ние първи заговорихме за консерватизъм и формулирахме консервативен дневен ред пред България, който да счупи порочния либерален консенсус на прехода. Логично, бяхме забелязани и поканени за участие в тази листа. 

- А защо избрахте точно ВМРО?

- По няколко причини. Първо, водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки в огромна степен олицетворява това, за което говорим. Той е единственият български политик, който, заминавайки за Брюксел, не потъна в тамошната тиня, а продължи да работи отдадено и фанатично за България. Второ, ВМРО е част от европейското консервативно семейство, част от партията ЕКР (Европейски консерватори и реформисти), т.е. най-плътно отговаря на това, което ние търсим. Трето, ВМРО ни дадоха свобода, каквато никой друг нямаше да ни даде. Аз не съм кандидат на ВМРО, а на старата българска десница, която не иска да остане пленена от либералите на Христо Иванов и Радан Кънев, а да бъде такава, каквато трябва да е една десница – християнска, патриотична и свободна. ВМРО няма нищо против да водя отделна кампания от името на „Консерваторъ“, с постижимата цел да изкарам 6-7 хиляди преференции, осигурявайки реално представителство на десницата в Европарламента.

- Не сте ли просто поредният епизод от роенето на десницата? СДС влезе в ГЕРБ, ДСБ направи коалиция с „Да, България”, Петър Москов и ДБГ се отказаха от участие в изборите, Ненчев се кандидатира като независим кандидат...

- Какво е десница? С годините напълно изпразнихме от смисъл думите „ляво“ и „дясно“ и приехме, че е достатъчно някой да се нарече „десен“, за да стане такъв. Но това е глупост. Навсякъде по света десен е идеологическо понятие. Десен означава консервативен, а ляв означава либерален и социален. Тръмп например е десен, Качински е десен, Орбан е десен. А леви са Клинтън, Макрон, Трюдо... Кажете ми тогава, какъв е Радан Кънев днес? Десен ли е или ляв?

- Не е ли скандално да наричате ДСБ лява партия, при положение, че от времето на Костов тя се смята за еталон за дясна политика?

- През последните години ДСБ беше отвлечена от една либерална шайка, която откъсна партията от идейните й основи и я премести вляво. Когато се създаваше ДСБ, за най-голяма заслуга на Иван Костов се смяташе спирането на албанските бежанци от Косово. Днес Радан Кънев от сутрин до вечер рони сълзи за мюсюлманските мигранти, които Европа трябвало да прибере. Някога ДСБ говореше за християнски ценности, за семейство, за антикомунизъм, днес е в плен на културни марксисти и джендър-идеолози. Някога искаше силна България в обединена Европа, т.е. силна нация, силно отечество, Европа на нациите, а днес иска отечеството ни да се разтвори в евробюрократичния бульон.

Някога СДС на Костов беше партньор с партии като ВМРО, като БДФ, а днес ДСБ слугува на прогресистите от „Да, България“ и ултралеви зелени. Някога Орбан и Костов бяха лични приятели и двамата най-авторитетни десни лидери на Източна Европа, а днес ДСБ поиска изключването на Орбан от ЕНП... Попитайте Стефан Тафров къде вижда бъдещето си в Европейския парламент. Верният отговор е – в партията на Макрон. Не при консерваторите, не при ЕНП, а при Макрон. Където ще попаднат и евродепутатите на ДПС, между другото.

Замисляли ли сте се, къде за пръв път беше произнесено името на ДСБ? В олтара на църквата на Рилския манастир, където Иван Костов го каза на тогавашния игумен дядо Йоан, който впоследствие го обяви пред медиите! Какво общо има това с днешната антихристиянска партия, бълваща змии и гущери срещу Църквата?

Цялото интервю вижте тук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама