Преди вота: Александър Йорданов

09:00, 19 май 19 25 783 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С каква мотивация влизате в предизборната кампания за Европейския парламент?

 

Да бъдат добри дните и годините на България във все по-единна Европа. С вяра, че ще победим антиевропейските политически сили. С разбирането, че само гражданите, които гласуват с бюлетина №12 са в състояние реално да спрат агресивният поход към властта на БСП – партията, която винаги е донасяла на страната ни дестабилизация, хаос и конфронтация. Няма друга партия или коалиция, която да е в състояние на тези избори да победи БСП, освен ообединението на ГЕРБ и СДС.  И вярвам, че ще успеем. За доброто на България. 

 

С кои неща се гордеете най-много в работа си до момента?

 

Аз  от 30 години съм член на СДС. Мисля, че един политик не трябва да клинка от партия в партия. Гордея се, че благодарение на СДС имах възможност да бъда депутат в VII Велико народно събрание,  а след това и парламента на промяната – 36-то Народно събрание (1991-1994 г.), на което бях и председател. Гордея се с приетите тогава над 250 закона, чрез които  реално започна „сменята на системата”. Когато аз бях председател на Народното събрание  станахме асоцииран член на ЕС. И започна нашият европейски път. Гордея се и с работата си като посланик на Р България в Полша. Бях първи акредитиран български посланик в Литва, Латвия, Естония. Гордея се и с мисията си в Р Македония. Започнах възстановяването на българските военни паметници в Македония, открихме български културен център в Скопие, получих благодарност за подкрепата, която оказах за преодоляване на кризата в страната през 2001 г. 

 

Какви качества трябва да има българският евродепутат?

 

Преди всичко опит – парламентарен и политически. Никоя човешка дейност не е успешна без опит. А на евроизборите единствено листата на ГЕРБ и СДС съчетава професионализъм и опит. Това е гаранция, няма да има случайни, „волни”  и непредвидими, новобрански „изпълнения”. Българският евродепутат трябва да бъде европеец по дух, убеден демократ и евроатлантик. Що се отнася до българския патриотизъм на когото посветих книгата си „Патриотични уроци”,  той е истински, когато не е антиевропейски, антидемократичен, когато не развява чужди пряпорци по свещената българска земя.  Когато не обслужва чужди и враждебни на нашия европейски свят интереси. 

 

Вярвате ли в „Европа на две скорости”?

 

Историята и политиката нямат скоростомер. В тях това, което се случва „бързо” по-късно се оказва, че е довело до трагично изоставане. Типичен е примерът с т.нар.  Октомврийска социалистическа революция. Тя се случва много бързо, джаста-праста. Но 70 години след това резултатът от нея – Съветският съюз, се разпадна и изчезна от картата на света. Затова е важно България да си пази мястото и да участва в нормалното развитие Европа. Важно е сами да изберем  „скоростта”, с която да се движим без да нарушаваме общоевропейските правила за движение. Ако българските граждани желаят по-висок стандарт на живота и по-добри доходи, следователно трябва да включим на по-висока предавка. А това изключва идването на власт у нас на БСП.  Някога ЕС ни изглеждаше като колоездачна колона откъснала се далеч пред колоната на изостаналите комунистически държави. Но ето, че вече сме заедно в европейската колона. Е, не сме в челото ѝ, но сме в нея. И не трябва да изоставаме. Това е решението, за да няма различна скорост в Европа. 

 

Кои са основните приоритети, ако станете евродепутат?

 

Моите приоритети са приоритетите на България така, както ги формулират СДС и ГЕРБ. Накратко това означава повече Европа в България, по-добър живот за българските граждани.  Означава влизане в Шенген, в еврозоната – там където е добрият живот,  продължаване на кохезионната политика – инвестиции в инфраструктурата, в политиката на заетост, в здравеопозването, още по-големи средства за образователни и научни програми, за земеделските стопани. Това означава сигурност и социална справедливост. Но, за да се случи всичко това е необходима победа на партиите членки на Европейската народна партия, т.е. на ГЕРБ и СДС. Това ще генерира по-добра възможност за отстояване на националните ни интереси. Бих искал да приемем Р Северна Македония в ЕС. Но това да бъде демократична държава, която не бяга от истината за своята история. 

 

За кого са по-важни тези избори – за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо? 

 

Тези избори са важни за България. Време за партийни сблъсъци ще има достатъчно много след тях – цели пет години през които ще се нагледаме на местни, парламентарни и президентски избори. Но докато си прлемерване силите във вътрешнополитически битки, е важно България да успява в Европа. За ГЕРБ и СДС е важно да покажат, че обединението на парламентарни и извънпарламентарни партии е правилен политически ход.  Защото повечето от т.нар. „опозиционни партии” преследват тяснопартийни, партизански цели. Те се опитват да превърнат европейските избори в махленски бабаитлък, в панаир на суетата.  И дрънкат за всичко друго само не и затова, което в действителност ще има като задачи за решаване Европейският парламент през следващите пет години. Но вече казах,че  единствено ГЕРБ и СДС могат да откажат от мерака им за власт Корнелия Нинова и компания. Останалите опозиционни партии по-скоро помагат на БСП. В такива случаи се казва: Господи, прости им, те не знаят какво правят!

 

Какво България трябва да постави като теми в дневния ред на европейците?

 

Политиката на обща сигурност и отбрана, както и евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. Изключително важна е и темата за хибридната война срещу ЕС, която Кремъл продължава да води и която пряко засяга българската и европейската национална сигурност. Необходими са решителни действия за укрепване на отбраната на югоизточната граница на Европа. 

 

В каква България очаквате да се събудим на 27 май?

 

В страна, в която няма да е нужно да повтаряме думите на великия Алеко Константинов: „Европейци сме ний, ама все не сме дотам!”.  Важно е да не спят на  26 май. И да не хвърлят  гласа си на вятъра като гласуват за партии, които нямат шанс да прекрачат изборната бариера.  Направят ли антиевропейски избор, ще има пет години да се каят и да съжаляват. Победата на ГЕРБ и СДС гарантира, че ще се събудим в европейска България. 

 

А в каква - след десет години? 

 

В такава, в която хората вече ще са се научили да правят разлика между европейски и местни избори. Защото човек се учи докато е жив.

 

По какъв начин искате да ви запомнят децата ви?

 

Искам да ми простят, защото когато най-много им бях нужен, аз имах за кауза хубавите дни за България. Имане не им оставих. Мисля, че ги научих да живеят честно и почтено. Ще ме преоткриват чрез книгите ми. В тях е истината за мен. Ще ме „срещат” в променената към добро България. Обичам ги. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама