Преди вота: Николай Диков

09:00, 12 май 19 / ИЗБОРИ 2019 25 630 Topnovini
1

С каква мотивация влизате в предизборната кампания за Европейския парламент? 

Родният ми град Стара Загора през последните няколко години се промени неимоверно. Почти всички училища, детски градини и ясли са ремонтирани основно. Парковете, булевардите, залите, градският транспорт – всичко е обновено. Това е немислимо да се случи само със средствата от общинския бюджет. До този момент с помощта на еврофондовете значително се промени качеството на живот не само в Стара Загора, а и в почти цялата страна. Ще дам само един пример от моя град – градският транспорт е изцяло обновен с нови и екологични автобуси и тролейбуси. Това веднага се отрази на качеството на въздуха и сега дори през зимата няма превишение на нормите за финни прахови частици. Младите хора се връщат, за да работят и да създават семейства тук. Средата е добра и дава перспектива. Ето това е моята мотивация – чрез европейското членство животът ни да става по-добър и да подобрим максимално инфраструктурата. Да осигурим икономическа среда, която дава на хората възможност да печелят добре, да са щастливи и удовлетворени от постигнатото.
От друга страна моя лична кауза е защитата на енергийния комплекс „Марица изток“.

С кои неща се гордеете най-много в работата си до момента?

Аз съм в местната политика и ежедневно се сблъсквам с реалните проблеми на хората. Понякога ме питат, каква оценка мога да дам на работата на Общинския съвет в Стара Загора или на общинската администрация? Оценките не ги даваме ние политиците, а хората по време на избори или дори когато ни срещнат на тротоара или в парка. Хубаво е когато има силно местно управление, защото нещата се решават много по-бързо и старозагорци виждат това.
В един град или село няма дребни проблеми, всеки въпрос е важен за някого и затова смятам, че през последните години допринесох за подобряването на комуникацията между Общинския съвет, гражданите и гражданските организации. Отстоявал съм позиции по значими градоустройствени проблеми, по теми, които не винаги носят само позитиви. Нещо, с което се гордея и като общински съветник, и като състезател по автомобилизъм е, че условията в Стара Загора за професионалния и за масовия спорт се промениха драстично. Преди няколко години положението беше плачевно и базите не бяха ремонтирана с десетилетия. Ние не само ги преобразихме, а върнахме живота в тях, особено децата и младежите. Сега, въпреки че построихме и нови зали, и съоръжения на открито, базите не стигат за всички желаещи да спортуват. Продължаваме да градим в тази посока.

Какви качества трябва да има българският евродепутат? 

Спортът ме е научил, че трябва да имаш ясна цел и да се стремиш към нея. Не се предавам и преследвам всяка кауза, за която съм убеден, че е правилна. По принцип не се оплаквам и като има някакво предизвикателство или нещо трудно се стремя да го преодолея. Спортът те учи да искаш да печелиш. Има правила и трябва да печелиш по правилата. Не можеш да ги заобикаляш! Това е полезно за живота. 

Вярвате ли в "Европа на две скорости"?

Най-лесният отговор е "не"! И в автомобилния спорт ако объркаш скоростите или не ги превключиш когато трябва може да си навлечеш или авария, която ще те извади от състезанието, или ще се забавиш, и в крайна сметка ще загубиш надпреварата. Това важи и в реалния живот, важи и за ЕС. Две скорости, двоен стандарт, бедни и богати страни... Ето това мислене и тези теми ни дърпат назад и правят голяма част от хората в Съюза евроскептици. България никога няма да бъде втора писта. Можеща и талантлива нация сме!


Какви са основните приоритети, които ще имате, ако станете/продължите да бъдете евродепутат? 

Убеден съм, че защитата на енергийния комплекс „Марица изток“ е национална кауза и затова работя със сърце за нея. Не става въпрос само за работни места, икономическа и социална значимост. Става въпрос за националната сигурност, защото благодарение на комплекса се произвежда 40 процента от електроенергията необходима на страната ни. Освен това тя се добива от изцяло български въглища. И да, екологията е изключително важна и затова се отделя значителен ресурс за нея всяка година. 

Близка ми е и темата за превенцията свързана с войната по пътищата. Няма нищо по-важно от човешкия живот. С работата си се стремя да променя отношението и отговорността на водачите зад волана. Нещо, за което питат хората, защото ще ни донесе повече сигурност, е и влизането на България в Шенген.

За кого са по-важни тези избори - за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо? 

Няма маловажни избори. И това важи не само за партиите, а и за всеки един човек. Противопоставянето, в която и да е сфера на живота, не е градивно и не води до нищо добро. Мен ме интересува как след всяка една предизборна кампания и след избори може да направим нещо по-добро за хората. 

Какво България трябва да постави като теми в дневния ред на европейците?

Трябва да продължи дебатът за двойния стандарт при храните, стоките и услугите. Защитата на българския интерес свързан с пакета „Мобилност“, влизане на България в Шенгенското пространство. 

В каква България очаквате да се събудим на 27 май? 

Това зависи от всички нас. 

А в каква - след десет години? 

Трябва да развиваме икономика адекватна на развитието на света. Това значи повече технологии, повече услуги, да се свържем максимално със света, а не да разчитаме само на националния пазар. Това се случва по естествен път, но работата на политиците е да ускорят този процес. 

По какъв начин искате да Ви запомнят децата Ви?

Като най-добрия татко. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани