Преди вота: Йоана Йончева - Фильова

09:00, 09 май 19 25 820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С каква мотивация влизате в предизборната кампания за Европейския парламент?

Силно ме мотивира моята цел – да има добро бъдеще за децата ми в моята страна и всеки ден животът на всички ни да става по-добрър. Искам да спра да чувам, че “европейските страни” са по-добре от нас. Бих желала българите да осъзнаят, че те са част от Европа и България е европейска страна. Гледайки постиженията на действащите ни депутати, се възхищавам как успяват да обединят нацията ни под знака на дадена кауза. Смятам, че с опита от живота в САЩ, многодетна майка и човек от бизнеса имам какво да дам като идеи за подобряване на живота, бизнес средата и образованието в страната ни. 

Какви качества трябва да има българският евродепутат?

Отборът ни на кандидати за Европейския парламент от партия ГЕРБ носи заряд и борбеност да работим за стабилна държава, силна и единна Европа. Ние имаме сили, знания, опит и решителност европейските ценности да бъдат припознати от всеки гражданин на Стария контитент, защото това означава да има мир, толерантност и просперитет в Европа 

Вярвате ли в "Европа на две скорости"?

Европа на две скорости крие заплаха за единството на Евросъюза и за припознаването на европейските ценности от всички граждани на Обединена Европа. Страната ни доказа, че успява в икономическо отношение да поддържа стабилни, устойчиви макроикономически показатели, изпълнила е всички изисквания на Шенген, подготвя се старателно за влизане в чакалнята на Еврозоната. Ето защо ние сме коректен и перспективен партньор и в рамките на Евросъюза трябва да подхождат към нас с доверие и уважение. Категорично смятам, че не трябва да има разделение на малки и големи, запад и изток, богати и бедни държави и граждани. В рамките на Общността мисля, че трябва да бъде изготвен документ, който да обхваща общи за всички държави цели и индикатори за постигането им в областите на икономиката, иновациите и конкурентоспособността, както и социалните иновации, тъй като не трябва да забравяме, че хората са в основата и в центъра на Обединена Европа.

Какви са основните приоритети, които ще имате, ако станете/продължите да бъдете евродепутат?

ГЕРБ официално представи платформата си за изборите за Европейски парламент и те са естествено във всички сфери на обществения живот. Всички ние ще работим, за да случат те с инструментите и възможностите, които предвиждат европейските закони и институции. Не бих могла да степенувам обявените приоритети, тъй като те са заложени на хоризонтален принцип и усилията и резултатите по тях са в еднаква степен важни и значими. Платформата в сектор „Образование“ предвижда равен достъп до образование, преодоляване на неграмотността чрез качествено образование и връщане на децата в класните стаи. Без това нацията ни няма бъдеще и е обречена да бъде търсена само за евтин и нискоквалифициран труд. В областта на здравеопазването евродепутатите от ГЕРБ ще работят за по-добра спешна медицинска помощ, изграждане на здрaвно-информационна система, равен достъп до здравеопазване на всеки гражданин и др. Ролята на представителите в Европейския парламент в осъществявенето на тези цели е да съдействат за използването на европейските средства за научна дейност за намирането на ефективни лечения на заболяванията. Защото ако искаме да имаме ефективна икономика и пълноценно общество, трябва да имаме здраво население. В областта на икономиката страната ни, знаете, е с едни от най-добрите и стабилни макроикономически показатели. Но ние трябва да положим усилия за българско производство с висока добавена стойност, нови пазари за българските стоки и услуги, намаляване на бюрокрацията, двойните стандарти. В този ред на мисли от изключително значение е работата по приоритетите в областта на инфраструктурата и регионалното развитие. Там целта е да бъдат преодоляни регионалните различия и да се развива трансграничното сътрудничество. В транспортната политика трябва да бъдат завършени коридорите на Трансевропейската транспортна мрежа и приоритетните жп отсечки“. В екологичен аспект насочваме работата си към продължаване на проектите за изграждане на модерна водоснабдителна инфраструктура, инвестиции в управлението на отпадъчните води, подобряване качеството на въздуха, борба с изменение на климата, преход към кръгова икономика и др. Разбира се не по-малко важна и тежка ще бъде работата в останалите сектори като енергетика, отбрана, земеделие, социална политика.

За кого са по-важни тези избори - за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо?

Изборите за Европейски парламент са важни за гражданите на Европа, за европейските ценности, които трябва да бъдат споделени, за бъдещето в общия ни дом на Стария континент. Важно е в Европарламента да бъдат знаещи, можещи и отдадени на тези каузи парламентаристи. От тяхната работа зависи днешният и утрешният ден на Европа и гражданите й, зависи дали ще се справим с предизвикателствата на развитието ни. В тези избори България е един избирателен район. Не смятам, че трябва да се търси тяснопартиен подход към Европейските избори. Независимо от коя партия, в залата на Европарламента българските евродепутати трябва да отстояват националните интереси и да защитават единни позиции, независимо от групата, към която принадлежат. 

Какво България трябва да постави като теми в дневния ред на европейците?

Смятам, че „Европа на две скорости“ и темата за двойните стандарти е сред основните, за които избраните евродепутати трябва да работят. Европа на две скорости крие заплаха за единството на Евросъюза и за припознаването на европейските ценности от всички граждани на Обединена Европа. Страната ни доказа, че успява в икономическо отношение да поддържа стабилни, устойчиви макроикономически показатели, изпълнила е всички изисквания на Шенген, подготвя се старателно за влизане в чакалнята на Еврозоната. Ето защо ние сме коректен и перспективен партньор и в рамките на Евросъюза трябва да подхождат към нас с доверие и уважение. Категорично смятам, че не трябва да има разделение на малки и големи, запад и изток, богати и бедни държави и граждани. В рамките на Общността мисля, че трябва да бъде изготвен документ, който да обхваща общи за всички държави цели и индикатори за постигането им в областите на икономиката, иновациите и конкурентоспособността, както и социалните иновации, тъй като не трябва да забравяме, че хората са в основата и в центъра на Обединена Европа. В сферата на двойните стандарти усилията трябва да бъдат насочени към законодателството и контрола. Това трябва да бъде разработено с фокус равнопоставеност на всички страни-членки. Ще насърчавам работата на институциите в тази посока. Известна съм като човек, който обича да сигнализира институциите и да подава сигнали (за улични дупки, опасни сгради, замърсени места и т.н.). Имам тефтер, в който пиша кога и къде съм звъняла и съответно кога ще има резултат или трябва да се обадя обратно. Разбира се, в рамките на Европейския парламент това ще изглежда по-различно, но усилията ми за работещо законодателство, последващ контрол и изпълнение на санкциите смятам, че ще бъде най-ефективната кампания за преодоляване на двойните стандарти в различните сфери на нашия живот.

В каква България очаквате да се събудим на 27 май?

Надявам се гражданите на страната ни да припознаят евроизборите като достатъчно важни за живота им и да излязат да дадат своя вот за бъдещето на Европа. Само след като сме заявили своя избор за европейското развитие можем да се почувстваме равноправни с другите страни и да имаме самочувствието на истински пълноправни европейци. Тогава можем да изискваме и критикуваме, когато се чувстваме ощетени или ни се прилагат двойни стандарти. Очаквам на 27 май всеки от нас да бъде още повече европеец и още повече да вярва в принципите на солидарност, единност и толерантност на нациите в Европа.

А в каква - след десет години?

Моята визия е за Европа без граници. Към момента България е един от най-дисциплинираните членове на Евросъюза и изпълнява всички изисквания по Шенген. Време е нашите партньори да го оценят. Ние можем да оказваме експертна и друга помощ на държавите, които изостават в изпълнението на шенгенските изисквания, за да може още по-бързо да се отворят границите на общността. Вярвам, че Европа е достатъчно силна, за да се справи с миграционния натиск и да защити сигурността си, да бъде толерантна и гостоприемна за всички, да осигури на гражданите си свободно движение и отворен трудов пазар.

По какъв начин искате да Ви запомнят децата Ви?

Създадох здраво семейство и съм горда майка на трима сина. Всяка майка иска да е била добрата майка за децата си. Аз искам да ме запомнят като щурата майка, която е успявала винаги да съчетава личния със семейния живот, без това да афектира тях. Искам да ме запомнят като справедливата майка, която винаги е изслушвала всички страни преди да вземе решение. Искам в техните очи да съм била винаги лъчезарната и забавната майка, която не се е поколебала нито за миг да рита топка с тях или да играе на индианци. Искам да запомнят решителността ми и отдадеността ми на това да се завърнем и останем в нашата родина. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама