Кои навици вредят на гръбначния ни стълб?

12:40, 07 май 19 / Здраве 25 710 Topnovini
1

Гръбначният стълб е основната опорна структура в тялото ни. Много често обаче изпитваме болка именно там заради наши вредни навици. Ето кои са те:   

Стрес и депресия

Изследвания показват, че депресивното състояние може да доведе до мускулно напрежение, раменете се отпускат, а стойката на тялото се прегърбва. В резултат развиваме болка в гърба или в кръста.

Смартфонът

Постоянното гледане на екрана провокира напрежението в областта на шията и оказва натиск върху целия гръбнак. Това води до загуба на естествената извивка на гръбначния стълб и натоварване на гърба.

Дългото седене на стол

Дългото време в седнало положение може да предизвика болки в долната част на гръбначния стълб. Лошата стойка по време на седене оказва влияние върху състоянието на врата и раменете, а това води до по-голямо напрежение върху тялото.

Пушенето                                                               

Никотинът нарушава нормалния кръвен поток около гръбначния мозък.

Кафето

Любовта към кафето може да навреди на скелета и гръбначния стълб, тъй като кофеинът допринася за извличането на калций от костите.

Неправилна позиция за сън

Неправилната позиция за сън също може да предизвика болки в гърба. За да се облекчи товара от кръста, линията на гръбначния стълб трябва да остане права по време на сън. 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани