Изтриха над 100 страници, групи и профили във Facebook от Русия

11:40, 07 май 19 / Свят 25 1091 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 100 страници, групи и профили във Facebook от Русия са били изтрити заради "неавтентично поведение" на създателите им, съобщават Франс прес и БТА. Агенцията отбелязва, че това е най-новият пример за прочистването на социалната мрежа, което засегна няколко страни.

От Facebook заявиха, че са провели две несвързани помежду си операции в Русия с цел разкриване на истинските цели на потребители. В рамките на едната операция са били изтрити 97 профили, страници и групи, свързани със ситуацията в Украйна. Техните създатели са използвали фалшиви профили, за да администрират страниците, а също така и за да насърчават последователите им да посещават външен уебсайт.

Изтритите профили са съдържали публикации във връзка с военния конфликт в Украйна, войната в Сирия и руската политика, казаха от Facebook, без да предоставят детайли за самоличността на създателите на профилите.

Facebook е идентифицирал част от профилите и страниците благодарение на задълбочени разследвания във връзка с други профили, изтрити по-рано тази година преди президентските избори в Украйна.

Изтрити са и други 21 създадени в Русия профили и страници във Facebook и Instagram. Те са съдържали публикации, свързани с Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Украйна и балтийските държави.

От Facebook съобщиха, че са споделил откритията си със съдебните власти. През последните седмици зачестиха съобщенията на Facebook за изтрито от социалната мрежа съдържание. От социалната мрежа обявиха в края на март, че са закрити хиляди фалшиви страници, създадени в Русия и Иран, а през април бе направено съобщение за изтриването на публикации, свързани с пакистанската армия и с индийска политическа партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама