Правителственият самолет отлетя за Русия, за да върне режисьора Павел Васев

08:59, 07 май 19 25 1875 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двама специалисти по реанимация и медицинска сестра от "Пирогов" отлетяха за Москва с правителствения фалкон за транспортирането на Павел Васев в България, каза проф. Асен Балтов, директор на университетската спешна болница, за "24 часа".

Известният режисьор и директор на едни от най-големите театри, ръководител на Българския културен център в Москва е в будна кома от четири месеца в руска болница след прекаран инсулт. Няколкократно са правени опити да бъде върнат в България, но руските лекари не са разрешили местенето му поради състоянието му и са преценили, че ако това е възможно, задължително трябва да е със самолет.

По инициатива на Вежди Рашидов и със съпричастието на депутатите това стана технически възможно преди десетина дни. Очакваше се медицинска преценка дали е безопасно Павел Васев да лети 2,5 часа от Москва до София.

Водещият неврохирург проф. Николай Габровски посети режисьора в лечебното заведение и говори с лекуващите го в момента руски специалисти. "Транспортирането е рисковано, но възможно. Възможно е в условията на умерено висок риск", каза за "24 часа" проф. Габровски.

Павел Васев ще бъде придружаван от съпругата си по време на полета. След връщането в България ще постъпи в реанимацията на неврохирургията на "Пирогов", където ще премине обстойни прегледи и ще се набележи алгоритъм за продължаване на лечението, обясни проф. Балтов.

Стана ясно, че здравните осигуровки на Васев важат само докато е в реанимация, но за рехабилитацията трябвали 12 000 евро. Сумата е събрана от приятели на Рашидов и Васев и е преведена в болницата в Москва. Директорът на Сатирата Калин Сърменов е организирал благотворително представление и вече са събрани 15 000 лв., които ще са нужни за лечението в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама