Пет трика за по-добър сън

20:20, 06 май 19 25 1422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сънят е здраве. Сънят през нощта е от ключово значение за живота ни през деня. Затова трябва да знаем кои са враговете на добрия сън и как винаги да си набавяме необходимата доза пълноценна почивка. Ето няколко съвета как да си отпочиваме пълноценно през нощта.

Режим на съня

На организма ни са необходими около час и половина, за да премине през всяка фаза на съня. Най-доброто за възрастните е да преминат поне през пет цикъла на нощ, което значи минимум седем часа и половина. 

Ако трябва да ставаме в 07:30, значи трябва да си легнем в полунощ. А ако пропуснем точното време за лягане, по-добре да изчакаме час и половина. Така ще се събудим отпочинали в края на поредния цикъл, а не изтощени по средата му.

Позиция за сън

Според експерти, по-добре да спим по гръб или на една страна. Да спим на дясната си страна е най-добре от гледна точна на сърцето ни.Спейки по гръб пък неутрализираме напрежението върху главата, врата и гръбнака. Възможността да хъркаме обаче се увеличава сериозно.

Която и позиция да изберем, важното е кръстът и краката ни да бъдат изпънати, а не да сме свити на пашкул. Така дробовете ни имат повече място и дишаме по-спокойно. Не бива обаче да спим по корем, защото тогава има прекалено голямо напрежение върху главата и мускулите на врата и сънят ни няма как да бъде пълноценен.

Температура

Градусите в спалнята също оказват сериозно влияние върху качеството на съня. Експерти съветват да поддържаме температурата между 15 и 18 градуса. По този начин се подпомага естествения процес на охлаждане, който протича в тялото ни, за да можем да заспим.

Матрак

Няма спор, че той е от съществено значение за това дали можем да се наспиваме. Затова е препоръчително да инвестираме по-голяма сума, с която буквално си купуваме здраве.

Повечето матраци имат живот от осем години. 

Ако нашият е доста по-стар, значи е добре да се ориентираме на пазара и да си сдобием с нов. Твърдостта не е толкова важно, но е важно матракът да поддържа тялото и междувременно да се чувстваме удобно, пише Bright Side.

Възглавниците пък е добре да се подменят на две години и да избираме тези, които подкрепят правилно главата и врата. Що се отнася до завивките, изкуствените материи нямат място в спалнята ни. 

Хранене

Хранителният ни режим влияе не само на здравето и фигурата ни, но и на качеството на съня. Кофеинът и храните с много въглехидрати и захариувеличават телесната температура, изискват повече време за преработване и затрудняват заспиването. Затова е добре да ги избягваме поне във вечерните часове.

Има и храни, които подпомагат съня. Сред тях се открояват бадемите и орехите. Необходими са ни само 20-30 грама, за да си осигурим качествена почивка през нощта. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама