Денят на Европа ще бъде отбелязан в Пловдив с първия в България „Фестивал на светлините“

17:00, 08 май 19 25 1133 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Денят на Европа 2019 ще бъде отбелязан на 9 и 10 май с „Фестивал на светлините“ в Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив. Начален час - 21.30 ч. В годината на европейските избори множество арт инсталации ще пречупят вечно актуалната тема за правото ни на избор през античната история и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще. Организатори са Бюрото на Европейския парламент, Представителството на Европейската комисия в България и общинска фондация „Пловдив 2019“. Медиен партньор е Българската национална телевизия.

Престижният „Фестивал на светлините“ гостува за първи път в България

През 2019 г. Денят на Европа, 9 май, ще бъде отбелязан с гостуването на първия в България „Фестивал на светлините“. Негов домакин ще бъде Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив. На 9 и 10 май от 21.30 ч. жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра на града „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации.

В месеца на европейските избори на 26 май честването на Деня да Европа ще бъде именно в подкрепа на едно от изконните права на човека – да избира. Шестте арт проекции ще пречупят вечно актуалната тема през античната история на „Града на седемте тепета“ и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“ ще бъде прожектиран върху емблематична сграда в центъра на Пловдив (на площад „Стефан Стамболов“) и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града: на сградата на Община Пловдив; светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина; около водната каскада по стълбите на ул. „Ангел Букурещлиев“ (известни като „стълбите на Каменица“) и Античния стадион на Филипопол.

През 2017 и 2018 г. Денят на Европа бе отбелязан в София с мащабни 3D мапинг спектакли на фасадите на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) и на Министерския съвет. Инсталациите за празничното събитие ще бъдат разработени съвместно с българското MP-Studio, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен. За да могат всички желаещи да станат част от празника, 3D филмът ще бъде излъчен няколко пъти в двете вечери.

Шоуто ще може да бъде гледано на живо от 21.30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България www.europarl.bg, както и във Facebook чрез Facebook Live.

Допълнителна информация:

Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които той се обръща, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. На този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. „Декларацията на Шуман“ се счита за основата на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

„Фестивал на светлините“

Престижният „Фестивал на светлините“ гостува за първи път в България по покана на Европейския парламент, Европейската комисия в България и Фондация „Пловдив 2019“ като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата. За 15-годишната си история Фестивалът превръща едни от най-популярните исторически забележителности, паметници, улици и площади в някои от най-големите световни столици в огромни светлинни инсталации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама