Осем души са обвинени за злоупотреби с еврофондове

14:45, 03 май 19 25 2153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Осем лица са обвинени за престъпно сдружение с цел злоупотреби с еврофондове. Фирмите на въпросните хора са свързани с бизнес империята „Карнобат“. Те кандидатствали за финансиране в периода 2015-2018 г.". Това каза на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от Агенция „Фокус“.

Акцията на МВР за измамите с евросредства отново срещу Миньо Стайков?

„Ще изнеса информация за разследване, наблюдавано от Специализираната прокуратура, като определени действия се извършиха основно през вчерашния ден. Бяхме подпомогнати и от ДАНС и МВР. Предметът на разследване по досъдебното производство е престъпно сдружение, чиято основна „търговска дейност“ е злоупотреби с фондове на ЕС“, заяви Гешев.

Отхвърлиха исканията за отвод на прокурора, подадени от Миню Стайков

Той поясни, че става въпрос за програми, касаещи развитието на селските райони и конверсия на лозята. „Става въпрос за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от „Млад фермер“, обясни Гешев. Той уточни, че за двете програми са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредител е ДФ „Земеделие“.

„По програмата за селските райони са поискани и одобрени от ДФ „Земеделие“ за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лозя, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. Като пак заради активната ни комуникация с ДФ „Земеделие“, не са платени 2 млн. лв.“, обясни заместник-главният прокурор.

„Фирмите, които са кандидатствали по двете програми формално не са били свързани с реалните собственици. Но всичките собственици на тези търговски дружества са роднини, служители, деца на служители, свързани с бизнес империята „Карнобат“, така да я наречем. Като реалните пълномощници – т.е. хора, които могат да извършват реални действия, са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица“, обясни още Гешев. И допълни, че петима от обвиняемите са задържани за 72 часа. „Шестият е Миню Стайков. Другите двама в момента са извън страната. Доколкото ми е известно, едното лице е дама, която има определени полицейски проблеми и се намира в Турция. Другият се намира в страна от ЕС. Ще предприемем всички възможни процедури да бъдат призовани. Както виждате, прибираме обвиняеми от целия свят, имаме пълно съдействие от нашите европейски партньори. Нямам съмнение, че това щеше да се случи и с Цветан Василев, ако се намираше в страна от ЕС“, заяви той.

Гешев посочи, че обект на тези дела са и самите служители в ДФ „Земеделие“, участвали в тези процедури. „Дали са съдействали, дали е имало „чадър“ е обект на проверка и в случай на събиране на доказателства, ще бъдат привлечени съответните длъжностни лица от ДФ „Земеделие“, каза още зам.-главният прокурор.

И държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости. Това каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости – независимо от техния ранг дали са бивши или настоящи“, заяви Гешев.

Във връзка с проверките на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, Гешев уточни, че той е бил ръководител на ДФ „Земеделие“ в периода 2014 – 2018 г. „Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал“, обясни зам. главният прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама