ООН: Голяма част от природата вече е загубена

19:40, 03 май 19 / Свят 25 947 Шрифт:
Topnovini

Експертна група към ООН за биоразнообразието предупреди, че голяма част от природата вече е загубена, а това което ни е останало, продължава да се руши, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В предварителен доклад от 1800 страници се констатира, че природата е източник на безброй богатства – вода, храна, енергия, минерали. Тя е щедра към хората. Уловът на риба в световен мащаб се е повишил с 50% през последните 50 години. Над 2 милиарда души използват дървата като източник на енергия. Между 25 и 50 процента от фармацевтичните продукти идват от природата. Растенията и микроорганизмите играят ключова роля за филтрирането на водата и за чистия въздух. Флората и океаните поглъщат над половината от емисиите въглероден двуокис, предизвикващ климатичните промени. Но всички тези блага са подложени на унищожение. Хората експлоатират и замърсяват околната среда повече от всякога.

В наши дни 75% от околната среда на сушата, 40% от океаните и 50% от реките показват признаци на замърсяване.

Вече над 40% от земите се обработват или са част от градската среда. Незасегнати и в диво състояние са едва 13% от океаните и 23% от земната територия.

Изтощаването на обработваемите площи е довело до намаляването на селскостопанските добиви в над 20% от земната повърхност, което е засегнало над 3 милиарда души.

От 1990 до 2015 година площта на световните гори е намаляла с 5% – от 4,28 милиарда хектара на 3,99 милиарда хектара.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама