Започна ремонтът на жп гара "Подуяне" в столицата

12:50, 02 май 19 25 1289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на транспорта Росен Желязков даде старт на мащабна реконструкцията на жп гара "Подуяне" в столицата. Проектът е на стойност близо 3 милиона лева.

На 25 април бяха подписани договорите за реконструкция на жп гарите "Подуяне" и "Искър". Двете основни софийски гари ще бъдат изцяло обновени през следващите 12 месеца.

Гаровите комплекси "Подуяне" и "Искър" са част от жп линията София - Пловдив, която е най-натоварената линия в страната. За 2017 г. броят на пристигащите и заминаващи пътници по това направление са 1.4 милиона.

Обхватът на проекта включва пълно обновяване на приемните здания, нови енергоефективни, високотехнологични модерни инсталации - електрическа, отоплителна, вентилационна, климатична, ВиК, охранителна, видеонаблюдение, оповестителна, както и проектиране и изпълнение на конструктивно укрепване и саниране на елементи на сградите.

 

Очаква се строителните работи да приключат през 2020 г.

През август миналата година от транспортното министерство съобщиха, че три ключови жп гари у нас ще бъдат модернизирани със средства от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" (ОПТТИ). Одобрен е бил проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене. Общата стойност на проекта е 7.4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6.3 млн. лева.

Предвижда се пълно обновяване на приемните здания и прилежащите перони, подобряване на конструктивното състояние на сградите, изграждане на системи за енергийна ефективност, внедряване на съвременни информационни и оповестителни системи, облагородяване и озеленяване на околните пространства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама