Над 500 000 са подадените данъчни декларации от физически лица

12:45, 02 май 19 / Общество 25 397 Topnovini
БГНЕС

На 30-ти април в полунощ изтече крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации на физическите лица. Общо 550 000 българи са подали в срок своите данъчни декларации. Остава още една седмица, в която ще бъдат обобщени и окончателните данни, тъй като от приходната агенция очакват да пристигнат и декларациите, подадени по пощата. Предполага се, че общият им брой ще достигне 600 000.

"Общият данък, деклариран в данъчните декларации, е около 1.6 млрд. лв., но по-голямата част от тази сума отдавна е удържана през 2018 г. по трудов и граждански правоотношения. Сумата за довнасяне, която имаше в данъчните декларации е от порядъка на 150 млн. лв., също е почти изцяло внесена. Всеки, който е допуснал някаква грешка във вече подадената си данъчна декларация има напълно законната възможност, до края на септември 2019 г., да я коригира веднъж, еднократно", обясни пред БНТ Росен Бъчваров, говорител на НАП.

От НАП напомнят, че за неподадена данъчна декларация глобата е до 500 лв., а за подадена с грешно съдържание може да достигне до 1 000 лв.

Любопитно е, че тази година повече от половината данъчни декларации са подадени по електронен път, а от следващата година няма вече да попълваме данъчни декларации - това ще правят служителите от НАП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!