Дънчила: ЕС да обърне внимание на постиженията на страните от Източното партньорство

20:15, 01 май 19 / Свят 25 105 Topnovini
1

Европейският съюз трябва да обърне внимание на постиженията на страните от Източното партньорство, които се стремят да се сближат с общността. Това заяви днес на пресконференция във Варшава премиерът на Румъния Виорика Дънчила, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Дънчила е във Варшава за срещата на правителствените ръководители на "новите" страни-членки на ЕС по повод 15-годишнината на присъединяването на Полша към общността.

Дънчила заяви още, че като страна, която председателства Съвета на ЕС, Румъния подкрепя разширението на общността. "Ние смятаме, че това трябва да бъде точка от програмата за развитие на Евросъюза", каза румънският премиер.

Тя припомни, че тази година се навършват 10 години от началото на инициативата Източно партньорство, която има за цел сближаването с ЕС на Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Според Дънчила е необходимо "да се обърне внимание на еволюцията на страните, които се стремят да се сближат с ЕС от европейска гледна точка".

В срещата "Заедно за Европа" участват премиерите на България, Унгария, Литва, Малта, Румъния, Хърватия, Чехия и Естония, както и представители на Кипър, Латвия, Словакия, Словения и на Европейската комисия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани