На Светла сряда почитаме св. Йоан Богослов

07:30, 27 апр 22 25 3764 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес е Светла сряда, третият ден от Светлата седмица, в която се почитат Богородица и апостолите. Денят се нарича и Празна сряда. 

Църквата почита свети Йоан Богослов, един от любимите ученици на Исус Христос, който пръв повярвал във Възкресението му. След възкресението си Господ се явявал много пъти на своите ученици, пръв го познал Йоан. 

На днешния ден се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести - Мара Лишанка и Ладино хоро. 

В играта Ладино хоро девойките се хващат в кръг, а две от тях държат кърпа над веригата. На три пъти те разсичат хорото и всяка мома се провира през арката от кърпи. Наоколо другите пеят песен, която е адресирана към последната мома в редицата и в нея предричат за какъв момък ще се омъжи тя. 

При обичая Мара Лишанка се взимат от три млади булки по един чехъл с различен цвят и се напъхват един в друг. Така се оформя кукла, наречена Мара Лишанка, забражда се и се накичва като булка със сребърни невестински накити. След това се избира мома, която трябва да е лазарувала и да има живи родители. С обредни песни момите отиват в средата на селото и се разделят в две редици, хванати за ръце. Две по две девойките започват диалог с Мара Лишанка - с момата, която носи куклата, и пеят песен. Мара Лишанка им отговаря и диалогът продължава, като си предават куклата една на друга. После момите отиват на реката, „окъпват“ куклата, измиват си лицата и се връщат в селото. 

Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама