Британската опозиция обсъжда втори референдум за Brexit

17:10, 30 апр 19 / Свят 25 246 Topnovini
1

Основната опозиционна Лейбъристка партия във Великобритания заседава днес дали да включи втори референдум за Brexit като едно от своите предизборни обещания за предстоящите европейски избори, съобщават "Юронюз" и БГНЕС. Партията е дълбоко разделена по въпроса.

В момента тя е в четвъртата си седмица от преговорите с консервативното правителство на премиера Тереза Мей за намиране на компромис по споразумението за развод на Великобритания с ЕС.

Очаква се Обединеното кралство да вземе участие в изборите за ЕС на 23-26 май, след като му бе предоставено второ отлагане на Brexit по-рано този месец. Сега Великобритания трябва да напусне блока най-късно до 31 октомври.

Управителният орган на лейбъристите - Националният изпълнителен комитет - се състои от лидера Джереми Корбин, членове на неговия кабинет в сянка, депутати, членове на парламента и представители на профсъюзи.

Над 20 предполагаеми членове на лейбъристите вече се ангажираха да проведат кампания за втори референдум. Повечето критикуват Корбин за неговата неясна позиция по въпроса, като твърдят, че това води до отдръпване на избирателите от Лейбъристката партия.

На своята конференция миналата година лейбъристите обещаха, че ще подкрепят втори референдум само в случай, че страната се насочи към Brexit без сделка или за да се предотврати това, което тя нарича "вреден тори (консервативен) Brexit". 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 203 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.