Хванаха българка да се разписва върху Колизея

12:10, 30 апр 19 25 1389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

17-годишна българска ученичка беше хваната от охраната на Колизея да изписва буквата М върху стена на монумента, съобщава ''24 часа''.

Това станало на 28 април следобед. Българката, чието име не се съобщава, била на екскурзия в Рим със свои съученици и учители. Те били заедно и при визитата в Амфитеатъра на Флавиите, както е известен Колизеят.

Момичето искало да напише цялото си име или най-малко инициалите си, но успяло да изпише само буквата М. Точно в този момент се намесили хора от вътрешната охрана на паметника. Българката била отведена в полицейския участък на Пиаца Венеция, където била идентифицирана и срещу нея бил написан рапорт. Момичето не е арестувано, а съставеният документ е препратен към прокуратурата, каквато е процедурата в подобни случаи.

Само преди дни в Колизея се опита да се разпише и израелско семейство. 39-годишна жена изписа инициалите си, както и тези на съпруга и децата си, преди да бъде хваната в крачка.

„Това е демонстрация на широко разпространенo невежество и на липса на култура и познаване на посещаваните места и паметници. Това, което прави впечатление е, че става въпрос все за туристи, които идват от чужбина, за да опознаят сърцето на Западната цивилизация”, коментира директорката на Колизея Алфонсина Русо.

По идентичен начин се прочу и българският футболист Благой Георгиев, чието име се припомня редовно от италианските хроники, но не заради спортни, а заради вандалски прояви. През 2015 г. той беше хванат да изписва името на тогавашната си годеница Есмер върху партера на стена от Колизея. Георгиев бе отведен в близкия участък на карабинерите, където беше написан рапорт по случая.

Две години по-късно още един наш сънародник изчегърта с монета името на любимата си върху древноримска стена – на Палатинския хълм на ул. „Сан Бонавентура”. За посегателството докладвали будни минувачи.

За подобни актове на вандализъм италианският закон предвижда глоба от 100 до 8000 евро, както и затвор от 6 месеца до 3 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама