Приемът на храна в ограничен период от време през деня намалява риска от диабет тип 2. Това установиха учени от университета на Аделаида и Южноавстралийския институт за здравеопазване и медицински изследвания установиха, предаде БТА.
Изследването обхванало 15 души, които можели да консумират обичайната за тях храна от 8 ч. сутринта до 17 ч. следобед или от 12 ч. на обяд до 21 ч. вечерта. Концентрацията на глюкоза в кръвта им била изследвана ежедневно. Оказало се, че 9-часовият „прозорец“ за прием на храна подобрява метаболизма и улеснява контрола на кръвната захар.
Хранителна добавка срещу мухъл в хляба води до диабет
Учените смятат, че този ефект е получен посредством намаляване на телесното тегло.
По думите на специалистите резултатите показват, че за да намалим риска от диабет, не е нужно да се отказваме от любимите си хранителни продукти. Ограниченото време за прием на храна подобрява контрола на кръвната захар, независимо дали по-рано или по-късно през деня сме преустановили храненето.
Химикал в хлебните изделия увеличава риска от затлъстяване и диабет
Учените все пак отбелязват, че са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят ефикасността на метода. Резултатите от изследването са публикувани в Obesity.
Добави коментар