Хиляди чехи протестираха срещу смяната на министъра на правосъдието

08:10, 30 апр 19 / Свят 25 1391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди протестираха в Чехия срещу назначаването на Марие Бенешова за министър на правосъдието. Протестиращите смятат, че Бенешова ще се меси в криминално дело, което засяга министър-председателя.

Президентът Милош Земан ще назначи Марие Бенешова на 30 април, след като предишния министър на правосъдието подаде оставка. Напускането му накара опозицията да заподозре, че върху съдилищата се оказва натиск заради дело, което трябва да определи дали премиера Андрей Бабиш е злоупотребил със субсидии от Европейския съюз преди повече от 10 години.

Милиардерът Бабиш многократно е отричал обвиненията и твърди, че делото е опит да бъде изваден от политиката.

На 17 април приключи полицейската проверка, която заключи, че Бабиш и негови сътрудници трябва да бъдат съдени за измама във връзка с разпределянето на 2 милиона евросубсидии от ЕС. Ако бъде намерен за виновен, Андрей Бабиш е заплашен от присъда до 10 години затвор.

Протестът премина от замъка на Прага, през историческия център, до президентството. Протестиращите скандираха "Стига вече" и носеха плакати с надпис "Справедливост".

Различни медии дадоха различен брой участници в марша - между 3000 и 10 000. Според държавната телевизия, в 105 населени места е имало протест срещу назначението на Бенешова, съобщи БГНЕС.

71-годишната юристка е заемала длъжността на временни начала по време на служебния кабинет на Милош Земан, който е един от поддръжниците на Андрей Бабиш. Тя е била и главен прокурор на Чехия, отново по време на управление на Милош Земан, през 1999 г.

През 2017 г. Марие Бенешова подкрепи Андрей Бабиш, като гласува "въздържал се" по време на вота за отнемането на имунитета му.

Въпреки обвиненията срещу Бабиш, неговата партия остава първа политическа сила, според проучванията на общественото мнение.

Андрей Бабиш дойде на власт преди 2 години, след като на изборите спечели три пъти по-висок процент от гласовете от класираната на второ място партия. Бабиш е вторият най-богат човек в Чехия и често е обвиняван, че заемането на поста министър-председател е в конфликт на интереси с бизнес империята му. Той повери управлението на компанията си Агроферт на тръст, за да се съобрази с изискванията на закон, приет през 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама