Експерти настояват за предпазливост при възстановяването на "Нотр Дам"

09:45, 29 апр 19 / Свят 25 765 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от хиляда архитекти, професори и експерти в областта на възстановяването призоваха френския президент Емануел Макрон да „прояви предпазливост” при реконструкцията на катедралата "Нотр Дам", която беше повредена от пожар, пише вестник "Фигаро", цитиран от БГНЕС.

Някои от работниците на "Нотр Дам" са нарушавали забраната за пушене

Френското издание публикува писмо до президента на Републиката след съобщението, че съветът ще бъде възстановен след пет години. Писмото е подписано от 1170 експерти. "Тези видни личности призовават за предпазливост и чувство за отговорност", пише вестникът.
 
Думите на президента за такава бърза реконструкция "предизвикаха изненада и дълбока загриженост сред специалистите по опазване на историческото наследство по целия свят", отбелязва изданието.
 
"Знаем, че политическият календар ни принуждава да действаме бързо, знаем как изгорялата "Нотр Дам" влияе върху имиджа на Франция, но значението на съдбата на Нотр Дам в близко бъдеще ни задължава всички да затворим очите си за известно време. Преди всички политически мандати и бъдещите поколения ще ни съдят по резултатите от тези работи", пише в писмото до президента.

Френската полиция предупреди живеещите в района на "Нотр Дам" за замърсяване с олово


 
Експерти по възстановяване призовават властите да не бързат да започнат работа по възстановяването на катедралата и да отделят достатъчно време за диагностика и проверка. "Нека отделим време да диагностицираме. Президентът не може да не чуе експертите, като се има предвид, че някои от най-добрите са във Франция. Нека да признаем техния опит, да не бързаме да намерим правилния път, а след това да поставим амбициозни срокове за най-добро възстановяване на катедралата", подчертават експертите.

Най-големият пожар в историята на Парижката Света Богородица стана вечерта на 15 април. Кулата на катедралата се срутила, носещата конструкция беше обгърната от пламъци. Според пожарникарите, структурата на Нотр Дам и основните произведения на изкуството, като мощите, съхранявани в катедралата, са оцелели.
 
Разследването на инцидента е във връзка с непреднамерените щети, причинени от пожар. Според прокурора на републиката, приоритет е версията на случайния характер на пожара. Френският президент Емануел Макрон обяви намерението си да възстанови "Нотр Дам" до пет години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама