Прокуратурата в Генерал Тошево разследва замърсяването на водата

13:40, 26 апр 19 / Общество 25 888 Шрифт:
Topnovini

Под надзора на Районната прокуратура в Генерал Тошево са преприети действия по разследването по образувано досъдебно производство, след като вчера, 25 април 2018 г., е било установено, че водата на квартал „Пастир” в Генерал Тошево има специфичен мирис и пяна.  

Няма пострадали хора и животни.

Водоснабдяването е спряно със заповед на директора на РЗИ в Добрич, а местопроизшествието е било посетено и от окръжния прокурор на Добрич. Досъдебно призводство се води за евентуално престъпление по непредпазливост, което ангажира вината на всеки, който тури или примеси опасен за живота или здравето предмет във водопровод, отъдето се черпи вода за пиене.

Установено е, че при доливане на вода в цистерна, съдържаща пестициди, поради ниско налягане на водата се е получило засмукване на течността във водопреносната мрежа.

Незабавните действия по разследването са установили източника на замърсяването на водата с пестициди. Извършен е оглед на местопроизшествието и са иззети веществени доказателства. Действията на няколко институции – ОД на МВР, РЗИ, община Генерал Тошево, ВиК – Добрич се съгласуват с Окръжната прокуратура в Добрич. Населението е уведомено за проблема със замърсената вода от полицията и администрацията на общината.

Взетите проби от водата ще бъдат изпратени днес в лаборатория за изследване. До излизане на резултатите от тях водоснабдяването ще остане спряно и ще се извършва с водоноски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама