Одобриха закон, гарантиращ качеството на българското розово масло

13:30, 25 апр 19 / Политика 25 1509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите одобриха на първо четене изцяло новия Закон за маслодайната роза.

Текстовете са по предложение на Министерски съвет, а целта им е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло. До този момент не съществува правна рамка, с която да се регулира производството и преработването на рози, но масовите насаждения с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят, налагат нейното създаване.

Законопроектът предвижда земеделските стопани да отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал, а взаимоотношенията между производители и преработватели ще се регламентират чрез сключването на договори за изкупуване на розовия цвят, предаде БГНЕС.

Законът бе подкрепен от управляващите от ГЕРБ, но коалиционните им партньори се оказаха на различни мнения за него.

Няма да подкрепим закона, защото липсваше диалог между управляващата партия ГЕРБ и „Обединени патриоти“, заяви по време на дебатите Йордан Апостолов от НФСБ. Той дори настоя законопроектът да бъде оттеглен, за да може в изработването му да участват всички заинтересовани страни.

От своя страна председателят на земеделската комисия Десислава Танева припомни, че между двете четения на закона има достатъчно време, за да могат да бъдат предлагани конкретни текстове, които да бъдат обсъдени с всички заинтересовани.

„БСП уж имат за емблема българската роза, а ги няма при гледането на Закона за розопроизводителите“, пошегува се Павел Шопов по адрес на отсъстващите депутати от левицата.

В законопроекта са разписани и изискванията към производството и етикетирането на продуктите от маслодайна роза и производството на продукт със защитено географско указание „Българско розово масло". Предвидено е и създаването на Консултативен съвет по маслодайната роза към министъра на земеделието, храните и горите, който да консултира министъра при провеждането на държавната политика в областта на розопроизводството и розопреработването и да го подпомага при решаването на проблеми в сектора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама