Отпада по-високият данък за второ жилище в курортите

11:34, 25 апр 19 / Политика 25 1433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът прие да отпадне по-високият местен данък за жилищни имоти в курорти, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти. Това стана с гласуваните на първо и второ четене промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ.

Мярката се налага заради решението на Конституционния съд (КС), с което той обяви за противоконституционни законовите промени, с които се завишиха двойно и тройно ставките за имот, който не е основно жилище и се намира в селище със статут на морски, планински или балнеокурорт. Сега всички надплатили ще имат право на избор – те ще могат или да си получат парите обратно, или сумата да им бъдат прихваната за други техни данъчни задължения към местната община.

Стоянова обясни, че 106 общини са включени в списъка на националните курорти, а 46 от тях са определили по-висок данък. От 1 януари вече тече кампания, в която много хора са си платили данъка за цялата година, ползвайки предвидената в закона отстъпка от 5%.

Промените влизат в сила от 20 април 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама