Непокътната древна гробница с 30 мумии откриха в Египет

18:40, 25 апр 19 / Култура и наука 25 635 Topnovini
1

Група археолози откриха в южната част на Египет огромно по мащаби древно погребение, принадлежащо към периода на гръко-римското управление (332 г. пр.н.е. - 395 г.), съобщи BBC Русия, цитирана от БТА.

Просторната гробница, състояща се от няколко зали, е издълбана изцяло в скала. За да влезеш вътре, трябва да слезеш по каменни стълби, входа на който е бил затворен с каменна стена - поради това погребението е останало неоткрито в продължение на 2 000 години.

Според египетското Министерство на античните дела, по надписите в гробницата, открита в провинция Асуан, археолозите са успели да установят името на „главния” погребан - Тийт, но общо 30 мумии, включително балсамирани детски тела, са открити в подземната крипта.

Заедно с тях са открити и фрагменти от друг саркофаг, на който може да се прочете текст с упоменаване на името на починалия, както и заклинания и молитви, адресирани към боговете на Древен Египет - Хнум, Сатис, Анукет и Хапи.

В погребалните камери археолозите са открили десетки амфори с тамян и други жертвени съдове с приношения за боговете. До четирите мумии са били поставени съдове с храна.

Две мумифицирани тела (очевидно майка и нейното дете) са били положени един до друг и покрити с изрисуван многопластов папирус, традиционно използващ се в древен Египет за създаване на погребални маски и саркофази, изработени по контурите на тялото. Още няколко деца са погребани отделно в прилежащата галерия.

Сред откритите артефакти италианския професор Патриция Пиачентини, ръководеща разкопките, отбелязва забележително запазените носилки, с които телата са били спуснати в гробницата. Изработени са от две палмови дървета, между които е разтеглен изрисуван плат.

На входа на главната камара е имало няколко съда с катран, използващ се за балсамиране, както и маслена лампа.

Отляво и отдясно на входа са открити множество фрагменти от погребални маски и добре запазена статуетка на Ба - птица с човешко лице, олицетворяваща душата на починалия.

Според професор Пиачентини, в близост до мавзолея на Ага Хан, построен в Асуан на западния бряг на Нил, има около 300 древни погребения, извършени между 6-ти век пр.н.е. и 4 в. от н.е.

От 2015 г. в този район археолозите са разкопали още 25 такива гробници.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани