Непокътната древна гробница с 30 мумии откриха в Египет

18:40, 25 апр 19 / Култура 25 1191 Шрифт:
Topnovini

Група археолози откриха в южната част на Египет огромно по мащаби древно погребение, принадлежащо към периода на гръко-римското управление (332 г. пр.н.е. - 395 г.), съобщи BBC Русия, цитирана от БТА.

Просторната гробница, състояща се от няколко зали, е издълбана изцяло в скала. За да влезеш вътре, трябва да слезеш по каменни стълби, входа на който е бил затворен с каменна стена - поради това погребението е останало неоткрито в продължение на 2 000 години.

Според египетското Министерство на античните дела, по надписите в гробницата, открита в провинция Асуан, археолозите са успели да установят името на „главния” погребан - Тийт, но общо 30 мумии, включително балсамирани детски тела, са открити в подземната крипта.

Заедно с тях са открити и фрагменти от друг саркофаг, на който може да се прочете текст с упоменаване на името на починалия, както и заклинания и молитви, адресирани към боговете на Древен Египет - Хнум, Сатис, Анукет и Хапи.

В погребалните камери археолозите са открили десетки амфори с тамян и други жертвени съдове с приношения за боговете. До четирите мумии са били поставени съдове с храна.

Две мумифицирани тела (очевидно майка и нейното дете) са били положени един до друг и покрити с изрисуван многопластов папирус, традиционно използващ се в древен Египет за създаване на погребални маски и саркофази, изработени по контурите на тялото. Още няколко деца са погребани отделно в прилежащата галерия.

Сред откритите артефакти италианския професор Патриция Пиачентини, ръководеща разкопките, отбелязва забележително запазените носилки, с които телата са били спуснати в гробницата. Изработени са от две палмови дървета, между които е разтеглен изрисуван плат.

На входа на главната камара е имало няколко съда с катран, използващ се за балсамиране, както и маслена лампа.

Отляво и отдясно на входа са открити множество фрагменти от погребални маски и добре запазена статуетка на Ба - птица с човешко лице, олицетворяваща душата на починалия.

Според професор Пиачентини, в близост до мавзолея на Ага Хан, построен в Асуан на западния бряг на Нил, има около 300 древни погребения, извършени между 6-ти век пр.н.е. и 4 в. от н.е.

От 2015 г. в този район археолозите са разкопали още 25 такива гробници.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама