Патриарх Неофит: На всички светла радост

11:11, 25 апр 19 / Общество 25 403 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8

"За много години! Бог да ви помага! На всички, които празнуват днешния ден, светла радост". Това пожела Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на Велики четвъртък, пише БГНЕС.

„На Велики Четвъртък спомняме Тайната вечеря на Господ Исуса Христа. Там беше този, който отдаде себе си за нашите прегрешения и ни направи чеда Божи. Благодаря ви, че се трудите през тези дни да влезем всички в радостта на нашия спасител. За много години, Бог да ви помага!", каза пред храм "Света Неделя" патриарх Неофит.

Днес е Велики четвъртък и се припомня Тайната вечеря. Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък, подновява се и квасът, замесва тестото за великденските хлябове.

Вечерта на Велики четвъртък в патриаршеския катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски" ще се извърши последованието на 12-те Евангелия. В богослужението ще вземе участие Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани