До 10 години в София ще има нов терминал и писта

10:30, 25 апр 19 / Политика 25 1130 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"До 10 години в София ще има нов терминал и писта", каза в парламентарната комисия по транспорт ресорният министър Росен Желязков, цитиран от БГНЕС.

"Избраният концесионер ще трябва да плати на държавата 550 млн. без ДДС, за да влезе в сила договора му", поясни министърът.

"Предмет на оценка, който е основният елемент в класирането ще бъдат годишните концесионни възнаграждения, които не могат да бъдат по-малко от 15 млн. без ДДС на година или 10% от всички приходи на летището. Друг важен фактор са инвестициите. Те не могат да бъдат по-малко от 600 млн. като до 10-та година трябва да има изграден нов терминал и нова писта. Това е задължително изискване", обяви той и каза, че офертите на петимата кандидати ще бъдат отворени на 9-ти май, в срок не по-малък от един месец ще стане ясно кой ще поеме летището за следващите 35 години.

Желязков подчерта, че Летище София е достигнало своя проектен капацитет и, за да може да приема повече самолети и пътници, трябва да има повече ръкави и места за паркиране на самолети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама