Над 60 са задържаните за серията атентати в Шри Ланка

16:31, 24 апр 19 / Свят 25 1325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Арестуваните във връзка със серията атентати в Шри Ланка са вече 60 души. Броят на жертвите достигна 359, а ранените са близо 500. Полицията потвърди, че в атаките в неделя са участвали 9 атентатори самоубийци. Осем от тях са били идентифицирани. Сред тях има и една жена.

Президентът на страната поиска оставките на началника на полицията и министъра на отбраната заради липсата на реакция на предупрежденията за атентатите.

"Ислямска държава” публикува снимка с атентаторите от Шри Ланка

Всички атентатори са местни и добре образовани, като един дори е учил в Обединеното кралство, съобщиха властите.

След като "Ислямска държава" пое отговорност, пропагандната ѝ агенция Амак разпространи видео, в което се вижда как осем мъже се заклеват във вярност на лидера Абу Бакр ал-Багдади. Само един от мъжете не е с маска лицето. Това е Мохамед Захран, който според властите на Шри Ланка е мозъкът на атентатите от Великден. Захран е бил известен на разузнаването и местните мюсюлмански лидери с радикалните си възгледи.

Властите в Шри Ланка: Атентатите са отмъщение за стрелбата в джамии в Крайстчърч

Заместник министърът на отбраната Руван Виджевардене също отчете пропуск в работата на службите: "Определено е пропуск на разузнаването и като правителство трябва да поемем отговорност. Защото ако информацията беше споделена с точните хора, нападенията щяха да бъдат избегнати или поне с по-малко жертви".

Заместник-министърът на отбраната на Шри Ланка Руван Виджевардене каза, че е възможно на свобода да остават още замесени хора. Това съобщи АП, като се позова на местната полиция.

Премиерът на Шри Ланка предупреди, че на свобода все още има въоръжени с експлозиви хора. По думите му, разследващите проучват чуждестранните връзки на атентаторите.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаките в Шри Ланка и разпространи снимки, за които твърди, че показват нападателите.

"Призоваваме хората да запазят бдителност. Смятам, че до няколко дни ситуацията в страната ще бъде напълно под контрол".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама