В електронните цигари има опасни бактерии

17:00, 24 апр 19 / Здраве 25 654 Topnovini
1

Учени от Харвардския университет открили наличието на опасни бактерии в електронните цигари, съобщи вестник „Дейли Телеграф“, цитиран от БГНЕС.

Според учените става дума за бактерии, които могат да оказват пагубно влияние на белите дробове, да довеждат до астма и възпаление на дробовете.

Учените са установили, че най-вероятно такива вредни токсини се съдържат в сладките плодови пълнители за електронни цигари, които тийнейджърите обичат.

Вестникът отбелязва, че предишни изследвания вече показват, че химикали, които обикновено се свързват с развитието на сериозни респираторни заболявания, вече са открити в пълнители за електронни цигари. Но ново проучване за първи път открива вредни биологични вещества в течностите.

Учени от Харвардския университет проучили 75 популярни пълнители за електронни цигари. 27% от патроните и течностите съдържат следи от ендоксин. Проучването показа също, че патроните съдържат три пъти по-високи концентрации на бактерии, отколкото течности.

Професор Дейвид Кристиани, ръководител на изследването, отбеляза, че откриването на тези бактерии в пълнители за електронни цигари само потвърждава вече изразената загриженост относно въздействието на използването на тези устройства върху дихателната система.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани