Димитър Иванов: "Апартаментгейт" не е само политически

08:17, 24 апр 19 / Политика 25 323 Topnovini
1

Скандалът с „Апартаментгейт” е голям, но аз все още си мисля, че това е повърхността на айсберга, каза в пред bTV финансистът Димитър Иванов.

Той е идентификацията на мизерията на българския политически елит, каза още Иванов.

„Не може 30 години страната ни да е на последно място в ЕС по жизнен стандарт, а стандартът на управляващите да се е вдигнал десетки пъти”, коментира той.

Скандалът не може да е само политически, а трябва да се изрази със законодателни мерки, със спазване на законодателството в областта на борбата с престъпленията, във финансовата система, с прането на пари, каза още финансистът.

„Който се опитва да минава по тангентата само на вътрешнополитически проблеми, няма да бъде успешен в европейската кампания. Защото ние в момента какво правим- ЕС не е някаква стагнираща институция, той се променя, той се променя във всеки един мандат на днешна Европа”, обясни Иванов.

Според него днешния ЕС стои пред четири огромни, фундаментални проблема, той е разкъсан и фрагментиран – Brexit е едно начало.

„И тези четири огромни проблема са следните – първо дали и как ЕС трябва да преориентира своята икономическа политика, директно го видяхме този проблем, свързан с пакета „Мобилност”, коментира още Димитър Иванов.

Другите проблеми са свързани с това как да комбинираме своите икономически цели, с целите на своята европейска сигурност. Ние имаме икономически интереси в ЕС, обаче ни се налага да слагаме санкции на страни, които могат да задоволят тези икономически интереси, смята финансистът.

Според него на трето място е проблемът как да се предпази ЕС да стане икономически пленник на американските външнополитически приоритети.

И на четвърто място, може би най-важното – по какъв нов конституционен модел да се преориентира в своето развитие ЕС? Пълно мълчание в тази кампания от всички политически групи в България по тези основни четири фундаментални проблема”, каза още финансистът.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани